Book talks as an approach to nature of science teaching in early childhood education

Forfatter
Hansson, L., Leden, L. & Thulin, S.
År
2020

Formål

Studiet undersøger hvordan bogsamtaler i daginstitutioner kan bruges til at introducere Nature of Science (NOS) til børn mellem et og fem år. NOS handler om, hvad videnskab er, hvordan videnskabelig viden udvikles, og hvilke menneskelige elementer der er relevante i disse processer. Forskningsspørgsmålet er: Hvilke NOS-temaer formidles i pædagogens indledende tilgange til at undervise børnene i NOS gennem bogsamtaler?

Resultat

Resultaterne viser, at samtaler om NOS er mulige i daginstitutioner, også blandt de yngste børn. Pædagogerne fokuserede primært på naturvidenskabelige processer og værktøjer, men diskuterede også naturvidenskabens begrænsninger og de menneskelige elementer i naturvidenskaben. Forskerne mener, at sådanne bogsamtaler kan være støttende i pædagogernes samtaler med børnene om NOS.

Design

Datamaterialet består af 48 bogsamtaler, som blev ledet af i alt fem pædagoger i en svensk daginstitution. Undersøgelsen omhandler bogsamtaler omkring to billedbøger for børn (en om dinosaurer og en om det ydre rum). Bøgerne blev læst for børnene flere gange (to til ti), og hver bogdiskussion varede mellem ti og 40 minutter. Samtalerne blev optaget på lydbånd og analyseret med en kvalitativ indholdsanalyse.

Referencer

Hansson, L., Leden, L. & Thulin, S. (2020). “Book talks as an approach to nature of science teaching in early childhood education”. International Journal of Science Education, 42(12):2095-2111.

Opdragsgiver

The Learning in Collaboration research platform, Kristianstad University, Sweden