Formål
Studiet undersøger børns multisensoriske engagement i historiefortælling ved brug af "kulturelle sonder" i norske børnehaver. Målet er at identificere børns perspektiver på sensorisk engagement i historier og bruge disse til at udarbejde designanbefalinger for sensoriske børnebøger. Forskningsspørgsmålene er:
- Hvilken rolle spiller sanserne i børns åbne, spontant fortalte historier?
- Hvilke parametre relateret til historiefortælling og sensorisk engagement er vigtige ved udformningen af børnebøger?
Resultat
Resultaterne viste, at børnene engagerede sig selektivt i deres sanser, med visuelle og haptiske (berørings-) sanser som de mest fremtrædende under historiefortællingen. Børnene skabte historier, der hovedsageligt fokuserede på virkelige karakterer i landskaber, de kendte, og sanseengagementet varierede i intensitet. Resultaterne peger på vigtigheden af at inkludere børns egne oplevelser og sensoriske præferencer i udformningen af pædagogiske ressourcer, såsom børnebøger, der engagerer flere sanser.
Design
Data blev indsamlet ved brug af en "kulturel sonderingsmetode", hvor 11 norske børn i alderen 4-5 år deltog. Børnene blev opfordret til at fortælle en historie ved hjælp af åbne kunstneriske materialer i en "historieboks". Deres historier blev analyseret for strukturelle elementer og intensiteten af børns sanselige engagement.
Referencer
Kucirkova, N., & Kamola, M. (2022). Children’s stories and multisensory engagement: Insights from a cultural probes study. International Journal of Educational Research, 114, 101995.
Opdragsgiver
Norges Forskningsråd, Norge & Jacobs Foundation, Sveits