Problem Solving in Early Mathematics Teaching—A Way to Promote Creativity?

Forfatter
Palmér, H. & van Bommel, J.
Kilde
Creative Education, 9(12):1775-1793
År
2018

Formål

Artiklen præsenterer resultater fra et studie, hvor 145 seksårige blev undervist i matematik gennem problemløsning. Formålet med studiet var at udforske mulighederne og begrænsningerne i at lære små børn matematik gennem problemløsning.

Resultat

Resultaterne indikerer, at børnene oplevede opgaven som sjov og tilgængelig, selv om meget få af dem formåede at løse den uden problemer. Det så desuden ud til, at børnene gjorde brug af deres kreative evner og videreudviklede dem gennem arbejdet med problemløsningsopgaven. I artiklen diskuterer forskerne muligheder og begrænsninger ved implementering af problemløsning i tidlig matematikundervisning på baggrund af disse fund.

Design

I artiklen undersøges implementeringen af den første problemløsningsopgave i studiet ("tårnopgaven") sammen med interviews, der fokuserer på børnenes oplevelse af denne opgave og af problemløsning generelt.

Den udvalgte gruppe bestod af 145 børn i otte førskoleklasser på tre forskellige skoler i Sverige. Børnene blev opdelt i grupper på 11-13, hvor de arbejdede med opgaverne først alene, derefter parvis og til sidst gennem diskussion på klassen. Forskerne observerede, indsamlede kladdeark og interviewede børnene om opgaven bagefter.  

Referencer

Palmér, H. & van Bommel, J. (2018). “Problem Solving in Early Mathematics Teaching—A Way to Promote Creativity?”. Creative Education, 9(12):1775-1793.