Signing in: Knowledge and action in nursery teaching

Forfatter
Plum, M.
Kilde
Ethnography and Education, 13(2):204-217.
År
2018

Formål

Studiets formål er at undersøge, hvordan pædagogernes viden i arbejdet på en vuggestueafdeling er tæt forbundet med hverdagen i daginstitutionen; de andre ansatte, børnene, og de materielle ting og rutiner, der omgiver dem. Forskeren ser ikke kun på viden som en egenskab, der er knyttet til den enkelte pædagog, eller som en personlig egenskab ved pædagogen, der er knyttet til erfaringer og følelser, men undersøger viden og handling som et sammenvokset fænomen. Studiets målsætning er at undersøge, hvordan pædagogisk viden i vuggestueafdelingen er en kollektiv bestræbelse, der involverer pædagoger, børnene, timeplaner, bleer, måltider osv.

Resultat

Ifølge forskeren viser resultaterne, at pædagogernes viden ikke er individuel, men relateret til de menneskelige og ikke-menneskelige omgivelser i vuggestuen. Viden bygger på evnen til at mærke forskellige tegn og relationer, der opstår i daginstitutionskonteksten, og handle ud fra dem.  Forskeren hævder, at viden i daginstitutionen bliver til i et netværk af relationer, og at myndighedernes forsøg på at professionalisere daginstitutionssektoren ved at eksportere viden udefra og ind i praksissen ved brug af standarder og evidensbaseret praksis, ikke er frugtbart.

Design

De empiriske data er baseret på en etnografisk undersøgelse, hvor forskeren studerede, hvad der skete i to danske vuggestuer, efter at hun fik to pædagoger fra hver vuggestue til at bytte arbejdsplads med hinanden i to uger hver. Forskeren observerede og interviewede først pædagogerne, når de arbejdede i deres vante omgivelser, før hun observerede og interviewede dem, når de var i en anden daginstitution med nye og uvante omgivelser. De to daginstitutioner blev udvalgt ud fra den begrundelse, at de var ens i struktur og profil, og at det var let for pædagogerne at komme til deres nye midlertidige arbejdsplads.

Referencer

Plum, M. (2018). “Signing in: Knowledge and action in nursery teaching”. Ethnography and Education, 13(2):204-217.