Early childhood centre directors coping with stress: firefighters and oracles.

Forfatter
Kristiansen, E., Tholin, K. R., Bøe, M.
År
2021

Formål

Studiet udforsker daginstitutionslederes syn på arbejdsrelateret stress, og hvordan de håndterer stress af denne type. Daginstitutionslederne fik følgende spørgsmål: A) Hvad anså de for at være stressmomenter i hverdagen på arbejdspladsen? B) Hvad forårsagede de stressende situationer? C) Hvordan håndterede de disse stressmomenter og de stressende situationer?

Resultat

Forskergruppen kategoriserede stressmomenterne i tre temaer: 1) håndtering af overvældende mængder af administrative opgaver, 2) håndtering af at lede andre, og 3) håndtering af manglende social støtte. Daginstitutionerne manglede viden om strategier til håndtering af stress, hvilket peger i retning af, at de har behov for mere støtte og flere ressourcer for at undgå arbejdsrelateret stress og udbrændthed. Afslutningsvis peger forskerne bag studiet på, at det i nogle tilfælde er nødvendigt at tilføre flere ressourcer (økonomiske midler og personale), for at daginstitutionslederne skal kunne reducere den arbejdsrelaterede stress, som de oplever. 

Design

Studiet havde deltagelse af tre grupper af daginstitutionsledere (i alt 80 deltagere). Daginstitutionslederne var tilmeldt et lederuddannelseskursus på masterniveau, som blandt andet indeholdt en forelæsning om arbejdsrelateret stress. Studiets dataindsamling foregik i forlængelse af denne forelæsning og bestod af a) fokusgruppeinterview, b) brainstorm om kilder til stress, som fungerede som udgangspunkt for rollespil med efterfølgende fokusgruppeinterview, og c) fremføring af rollespillene efterfulgt af plenumdiskussioner, som inkluderede medstuderende, som ikke deltog i studiet. Plenumdiskussionerne blev transskriberet af en af forskerne. Datamaterialet blev kodet og tematisk kategoriseret.

Referencer

Kristiansen, E., Tholin, K. R. & Bøe, M. (2021). “Early childhood centre directors coping with stress: firefighters and oracles”. International Journal of Education Management, 35(4):909–921.