Individual and collective rights expressed in educator and child interactions in Nordic preschools

Forfatter
Johansson, E., Emilson, A., Röthe, M., Puroila, A.-M., Broström, S., & Einarsdóttir, J.
Kilde
International Journal of Early Childhood (48), 209-224.
År
2016
ISBN
27434036

Formål

Studiets formål er at undersøge, hvilke former for rettigheder der kommunikeres i interaktionen mellem børn og pædagogiske medarbejdere (educators), og hvordan dette kommunikeres. Det undersøges også, hvilke kønsmønstre der kan identificeres i interaktionerne.

Resultat

Forfatterne identificerer to former for rettigheder: individuelle og kollektive rettigheder. Resultaterne viser, at børnene primært gjorde krav på individuelle rettigheder i form af retten til at udtrykke sig verbalt og fysisk, herunder også rettigheden til at deltage i forskellige lege, at lege med dagtilbuddets legetøj etc. De pædagogiske medarbejdere orienterede sig derimod mere mod kollektive rettigheder, der indbefatter børns ret til at deltage i dagtilbuddets forskellige aktiviteter og børns muligheder for at være en del af dagtilbuddets fællesskab.

Resultaterne indikerer, at børnenes individuelle rettigheder var begrænsede, idet de blev underkendt af de kollektive institutionelle regler og de pædagogiske medarbejderes intentioner. Studiet viser, at børns krav på individuelle rettigheder bl.a. kommer i konflikt med institutionens regler under måltider. Når børnenes adfærd ikke stemmer overens med den kollektive norm i dagtilbuddet, underkendes børnenes ret til selv at vælge, hvordan fx maden skal spises.

Forfatterne identificerer et overordnet kønsmønster, der viser, at drengene både positionerede sig selv og blev positioneret af det pædagogiske personale som individer med ret til at tale og til at træffe beslutninger. Derimod blev pigerne positioneret som dem, der skulle tilpasse sig, hvilket ifølge forfatterne også betød, at pigerne skulle give afkald på deres rettigheder.

Design

Studiet er en del af det nordiske forskningsprojekt ”Values education in Nordic preschools: Basis of education for tomorrow”, som inkluderer videoobservationer fra i alt 17 dagtilbud i Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island med henholdsvis 72 pædagogiske medarbejdere (preschool teachers, child-minders, and assistants) og ca. 345 børn i alderen 1-6 år. Observationerne har fokus på interaktioner mellem medarbejdere og børn i forbindelse med måltider, legetid, samling og rutinesituationer. Derudover var fokus på konfliktepisoder, som udspillede sig i interaktionerne, idet de åbnede op for muligheden for at kunne identificere forskellige holdninger, magtforhold og følelser. Datamaterialet, som analyseres i dette studie, består af 25 udvalgte videoobservationer, der kategoriseres ud fra teorier om rettigheder og køn.

Referencer

Johansson, E., Emilson, A., Röthe, M., Puroila, A.-M., Broström, S., & Einarsdóttir, J. (2016). Individual and collective rights expressed in educator and child interactions in Nordic preschools. International Journal of Early Childhood (48), 209-224. DOI: 10.1007/s13158-016-0164-2

Opdragsgiver

NordForsk