Leg som læring, udvikling og dannelse – En policy-antropologisk undersøgelse af legens betydning i dansk dagtilbuds-policy.

Forfatter
Schmidt, C. H., Slott, M.
År
2021

Formål

Studiet udforsker, hvordan "leg" er defineret i dagtilbudsloven og læreplanen i Danmark. Formålet er at forstå legens rolle for trivsel, læring, udvikling og dannelse, og hvordan dette påvirker opfattelsen af børn, pædagoger og forældre. Forskningsspørgsmålet er: Hvilke betydninger af leg kan der observeres i danske policy-dokumenter relateret til den reviderede dagtilbudslov og læreplanen, og hvordan positionerer disse betydninger barnet, pædagogen og forældrene?

Resultat

Der blev identificeret tre hoveddiskurser: læringsleg, udviklingsleg og dannelsesleg. I læringsleg-diskursen anses leg for at være en pædagogisk tilgang, hvor læring er legende. I udviklingsleg-diskursen er leg grundlæggende for børns udvikling af kompetencer som sprog og samspil. I dannelsesleg-diskursen er leg baseret på et demokratisk ideal og børns rettigheder. Studiet viser, at læringsleg-diskursen dominerer i de undersøgte dokumenter, hvilket kan skævvride den traditionelle nordiske forståelse af leg.

Design

Datamaterialet består af fem centrale politiske dokumenter, som er valgt for at kunne spore den demokratiske beslutningsproces. Ved at bruge en policy-antropologisk tilgang kombineret med kritisk diskursanalyse analyserer forskerne nøgledokumenter relateret til den danske politiske proces om revision af dagtilbudsloven og forskrifterne vedrørende den pædagogiske læreplan fra perioden 2016-2018.

Referencer

Schmidt, C. H. & Slott, M. (2021). "Leg som læring, udvikling og dannelse – En policy-antropologisk undersøgelse af legens betydning i dansk dagtilbuds-policy". Barn – forskning om barn og barndom i Norden, 39(2-3).