Litterasitetsfremmende samtaler i barnehagen

Forfatter
Slettner, S., & Gjems, L.
Kilde
Nordisk barnehageforskning 12(2), 1-16.
År
2016
ISBN
27440641

Formål

Formålet med studiet er at undersøge, hvordan spontane hverdagssamtaler mellem en pædagog (barnehagelærer) og børn i dagtilbud kan støtte børnenes udvikling af sprogtilegnelse (tidlig litterasitet).

Resultat

Forfatterne konkluderer, at pædagogen skal være opmærksom på, hvilke temaer børnene er optaget af at tale om, hvis børnene skal have sproglig støtte og udfordring i samtaler. Pædagogen skal bygge videre på børnenes egne udtryksformer og derefter vurdere, hvilken slags støtte børnene har nytte af. Studiet viser, at når børnene selv får lov at bestemme, hvordan de skal deltage i samtaler, bliver samtalerne positive og udvidende for deres sprogbrug. Resultaterne indikerer, at betingelserne for udvidende samtaler er bedst, når der er få samtaledeltagere. Herved gives der mulighed for, at hvert enkelt barn kan udtrykke sig sprogligt og tale om sine erfaringer og oplevelser. Dette er ifølge forfatterne vigtigt for, at børnene kan udvikle deres sprogtilegnelse.

Design

Det empiriske materiale er baseret på videooptagelser fra ét dagtilbud med 22 børn i alderen 3-6 år, hvoraf ni er flersprogede. Data er indsamlet over en periode på 18 måneder, hvor forskerne videooptog spontane hverdagssamtaler mellem pædagogen og børnene. Fem udvalgte samtaleuddrag præsenteres i studiet og analyseres, ud fra hvordan pædagogens respons på og spørgsmål om børnenes sproglige interaktion med pædagogen udvider børnenes sprogbrug. Samtaleuddragene er valgt, fordi de illustrerer bredden i de sprogstimulerende (litterasitetsfremmende) samtaler, hvad angår både tema og de forskellige situationer, som samtalerne foregår i. Samtalerne opstod i flere forskellige kontekster, og længden på samtalerne varierede meget.

Referencer

Slettner, S., & Gjems, L. (2016). Litterasitetsfremmende samtaler i barnehagen. Nordisk barnehageforskning 12(2), 1-16.

Opdragsgiver

Uoplyst