Det pædagogiske samspils bevægende kraft: Affektivitet og læringsmiljøer i daginstitutioner.

Forfatter
Svinth, L.
Kilde
Pædagogisk Psykologisk Tidsskrift, 50 (3), 35-50.
År
2013

Formål

Formålet er at beskrive, analysere og diskutere, hvordan følelsesmæssige relationer (”affektive kræfter”) i interaktioner mellem voksne og børn har betydning for deres samspil og dem som subjekter – herunder de følelsesmæssige relationers betydning for, hvad det er muligt for børn at erfare og lære i en daginstitution.

Resultat

Studiet viser, at affektive kræfter i interaktioner mellem voksne og børn bevæger og berører samspil og subjekter på et utal af måder. Et eksempel, der beskrives i studiet, er, når en pædagog viser interesse og åbenhed over for et barns nye måde at arbejde med maling på. Dette skaber en situation, hvor samspillet bliver bevæget af gensidighed, interesse og fællesskab og dermed mulighed for, at barnet erfarer, at dets bidrag til aktiviteten tillægges betydning. Både børn og voksne er i undersøgelsen medskabere af intensitet, og bl.a. den voksnes forholdemåde får i samspillet stor betydning for, hvilke erfaringer der gøres mulige for børnene. Pædagogiske processer og samspillet mellem voksne og børn har stor betydning for børns erfaringer og deltagelsesmuligheder og i sidste ende for deres læring og udvikling. På baggrund af studiets resultat mener forfatteren, at det er vigtigt at inddrage det levende samspil og forskyde fokus fra et overvejende individualistisk blik på barnets kompetenceudvikling til et mere relationelt og situeret fokus på daginstitutioners læringsmiljø. Dermed skulle samspillets affektive dimensioner kunne træde mere tydeligt frem, og børns deltagelsesmuligheder og betingelser for læring og udvikling medtænkes.

Design

Undersøgelsen er designet som et kvalitativt casestudie og har haft afsæt i et dialektisk/interaktivt forskningsperspektiv. Undersøgelsen er baseret på 24 videoobservationer, der dokumenterer samspil mellem pædagoger og børn i to sjællandske daginstitutioner. I de forskellige videooptagede samspilsaktiviteter deltager 3-14 børn samt 1-3 voksne. Studiet har form af en induktiv tematisk analyse, der identificerer, analyserer og formidler mønstre/temaer på tværs af det indsamlede videodatamateriale.

Referencer

Svinth, L. (2013). Det pædagogiske samspils bevægende kraft: Affektivitet og læringsmiljø er i daginstitutioner. Pædagogisk Psykologisk Tidsskrift, 50 (3), 35-50.

Opdragsgiver

Egmont Fonden (Danmark)