Dialogiske forældresamtaler - alle vil jo gerne inddrages?

Forfatter
Bloch-Poulsen, J.
Kilde
Aalborg: Aalborg Universitetsforlag.
År
2013

Formål

Formålet med studiet er at beskrive og diskutere en model for dialogiske forældresamtaler, som blev udviklet i forbindelse med et 1-årigt aktionsforskningsprojekt, i et samarbejde mellem forskere og pædagogisk personale på en specialstue i en dansk integreret daginstitution.

Resultat

Studiet beskriver detaljeret den dialogiske aktionsforskningsproces, der førte til udviklingen af den dialogiske forældreinddragelsesmodel, og diskuterer betingelserne og forudsætningerne for, at samarbejdsrelationen mellem praktiker og forsker i et aktionsforskningsprojekt er præget af dialog og inddragelse. Studiet viser, hvordan samarbejdet mellem aktionsforskere og pædagoger fører til udviklingen af nye arbejdsrutiner i form af en dialogisk samtalemodel, hvor barnets forældre og pædagogerne i samarbejde opstiller mål for barnet i handleplanen. Modellen blev udviklet, afprøvet og tilpasset gennem drøftelser på møderne mellem pædagoger og aktionsforskere samt ved pilotafprøvning blandt nogle forældre for til sidst at blive taget permanent i brug. Det pointeres, at modellen ikke udgør et statisk redskab, men løbende vil blive ændret og tilpasset efter pædagogiske overvejelser. I den dialogiske samtalemodel kommer pædagogerne ikke med allerede opstillede mål for barnet ved handleplansmødet. I stedet bliver forældrene bedt om at komme med mål for deres barn, som de selv anser som vigtige. Forældrene skriver et mål ned ad gangen på en post-it, hvorefter forældrene og pædagogerne sammen finder frem til, hvilken af 6 overordnede (og af pædagogerne definerede) kategorier det enkelte mål hører under. De 6 kategorier er: selvhjulpenhed (fx omkring daglige rutiner og opgaver), socialt (fx leg, kropsbevidsthed og følelsesmæssig udvikling), kommunikation (fx kommunikative færdigheder og udtale), motorik (fx sanser, fin- og grovmotorik), kognitiv (fx viden og forståelse af omverdenen) og adfærd (fx stereotypier og uhensigtsmæssig adfærd). Forældre og pædagoger prioriterer derefter i fællesskab målene samt definerer hvert mål som enten langsigtet eller kortsigtet. Yderligere afklarer pædagoger og forældre i fællesskab ansvarsfordelingen i forbindelse med det enkelte mål, herunder om der er personer i forældrenes øvrige netværk, der vil kunne inddrages (fx bedsteforældre). Modellen betød en større fælles forståelse og et forbedret samarbejde mellem forældrene og pædagogerne, men forfatteren reflekterer samtidig over det paradoks, at pædagogernes ønske om forældreinddragelse potentielt kan blive en undertrykkelse af forældrene i de tilfælde, hvor forældrene ikke selv ønsker eller magter inddragelsen. Et paradoks, der også gør sig gældende i relationen mellem aktionsforskeren og pædagogerne. Studiet konkluderer, at oplevelsen af at blive taget alvorligt er en afgørende betingelse for, at aktionsforskningsprojekter lykkes.

Design

Aktionsforskningsprojekt, hvor forfatteren har samarbejdet med et team af specialpædagoger, der arbejder på en stue for børn med særlige behov i en integreret daginstitution. Projektet forløb over perioden marts 2011 – marts 2012 og bestod af et indledende møde med institutionens leder, et indledende møde med den samlede personalegruppe og efterfølgende syv udviklingsmøder med specialteamet af hver ca. 3 timers varighed, som blev afholdt med omkring halvanden måneds interval. Ved møderne blev det diskuteret, hvordan pædagogernes arbejdsrutiner med handleplansmøder kunne optimeres, samt hvordan de kunne nå frem til fælles forståelser og beslutninger, som alle fandt meningsfulde. Alle syv møder blev optaget på bånd, og efter hvert møde udarbejdede en af forskerne et beslutningsreferat. Mellem møderne afprøvede pædagogerne forandringsforslagene i praksis igennem rollespil og pilotsamtaler med forældrene. Efter udarbejdelse af den endelige forældreinddragelsesmodel blev alle implicerede pædagoger samt institutionens leder interviewet om deres oplevelse af processen. Derudover blev fire forældre interviewet om deres oplevelse med den nye forældreinddragelsesmodel.

Referencer

Bloch-Poulsen, J. (2013). Dialogiske forældresamtaler - alle vil jo gerne inddrages? Aalborg: Aalborg Universitetsforlag.

Opdragsgiver

Region Midt