Etiska överenskommelser i förskolebarns världar.

Forfatter
Johansson, E.
Kilde
Göteborg: Acta Universitatis Gothoburgensis.*B Johansson, E. (2007). Rätt till delad värld: etiska upptäckter och dilemman i barns lek. I: I: Banér, A. Barns lek – makt och möjligheter. Stockholm: Centrum för barnkulturforskning.
År
2007

Formål

Studiets formål er at frembringe viden om etiske aftaler mellem små børn i børnehaven ved at undersøge hvordan etiske værdier og normer opleves og udtrykkes i børns interaktion i børnehaven. Studiet undersøger bl.a. hvordan børn forholder sig til værdier som rettigheder, retfærdighed, magt og omsorg, hvilken relation der er mellem værdier og læring, samt hvilke etiske værdier der er dominerende i børnehaven, og hvordan børn påvirker disse.

Resultat

Undersøgelsen viser at børn i børnehaven forsvarer, forhandler og udtrykker etiske værdier som eksempelvis rettigheder og hensyn til andre. Bl.a. forhandler børnene og laver etiske aftaler om hvordan legen skal foregå. I disse forhandlinger spiller magt og køn en rolle. Undersøgelsen viser at omsorg er det overordnede etiske princip i børnehaven, men at det etiske hierarki tillige markeres gennem princippet om retfærdighed. Forfatteren påpeger at dette er en interessant modsætning, og understreger vigtigheden af demokrati i børnehaven, ikke som illusioner om børns reelle indflydelse, men som fortsat refleksion over demokratiets dilemmaer, fx det individuelle over for det kollektive, majoritet over for minoritet og retten til at tale over for retten til at bestemme.

Design

Studiet er udformet som et casestudie med samtaler og observationer af ti piger og ti drenge i alderen tre til seks år.

Referencer

Johansson, E. (2007). Etiska överenskommelser i förskolebarns världar. Göteborg: Acta Universitatis Gothoburgensis. *B Johansson, E. (2007). Rätt till delad värld: etiska upptäckter och dilemman i barns lek. I: Banér, A. Barns lek – makt och möjligheter. Stockholm: Centrum för barnkulturforskning.

Opdragsgiver

Vetenskapsrådet i Sverige