Medvetet Kvalitetsarbete. En uppföljning av kursen Q i förskolan och dess inverkan på förskollärares handlingar i praktiken.

Forfatter
Rönnerman, K.
Kilde
Göteborg: Göteborgs Universitet.
År
2008

Formål

Det overordnede formål med studiet er at evaluere effekterne af deltagelse i kursusaktiviteten Kvalitetsarbete genom aktionsforskning i förskolan. Kurset er udviklet inden for rammerne af projektet Q i dagtilbud som Myndigheden for Skoleudvikling gennemførte i årene 2004-2006 sammen med Lærerforbundet og Göteborgs universitet. Undersøgelsen bestræber sig på at fremhæve væsentlige elementer ved kurset der er af betydning for dagtilbuddenes udvikling og kvalitet. Spørgsmål til informanterne omhandler i hvilken udstrækning aktionsforskningen bliver anvendt, om specifikke momenter ved kurset bliver anset som afgørende for en videreførelse, samt hvordan pædagogerne betragter udviklingen af egen profession i tiden efter deltagelsen i kurset.

Resultat

Resultaterne viser at 80 % af pædagogerne fortsat anvender aktionsforskningen i dagtilbud. Værktøjer som de er blevet introduceret til på kurset, bidrager til en mere systematisk fremgangsmåde i kvalitetsarbejdet. Det er evident at værktøjerne ydermere bidrager med viden om den enkelte elev og giver indsigt i hvilke ændringer der skal implementeres for at opfylde kravene i læreplaner. Denne indsigt er objekt for diskussion og refleksion blandt kollegerne – og forbedringer sker på basis af aktionsforskningen. Pædagogerne finder former og strategier hvormed de kan fortsætte deres arbejde. Pædagogerne får en øget bevidsthed og styrke og betragter sig som stærke i rollen som professionelle. Studiet viser i øvrigt at der blandt de pædagoger der deltog i kompetenceforløbet, under processen var efterspørgsel efter og behov for at modtage sparring fra lederen. Størstedelen af lederne afsatte tid til at støtte og motivere pædagogerne i forbindelse med kursusforløbet, bl.a. ved at give sig tid til at mødes med pædagogerne i forbindelse med vejledning og planlægning. Afslutningsvist angives nogle anvisninger for en fortsat udvikling af kvaliteten af dagtilbud gennem aktionsforskning.

Design

Et webbaseret spørgeskema blev besvaret af 74 pædagoger i foråret 2008. Resultaterne er deskriptivt afrapporteret med citater fra pædagogernes besvarelser.

Referencer

Rönnerman, K. (2008). Medvetet Kvalitetsarbete. En uppföljning av kursen Q i förskolan och dess inverkan på förskollärares handlingar i praktiken. Göteborg: Göteborgs Universitet.

Opdragsgiver

Ikke oplyst