Etiske perspektiver på læreres og pædaogogers pedagogiske erfaringer: En etnografisk studie i lys av John Deweys filosofi.

Forfatter
Eikseth, A.G.
Kilde
Trondheim: NTNU.
År
2008

Formål

Studiets formål er at undersøge hvordan pædagoger/lærere gør brug af deres praktiske viden i arbejdet med børn i en uddannelsesmæssig sammenhæng. Studiet udforsker læreres og pædagogers planlægning og udførelse af pædagogisk arbejde med seks-syvårige børn i henholdsvis børnehave og børnehaveklasse. Herunder ses der på hvordan forskellige grupper af praktikere benytter sig af praktisk viden, og det analyseres hvilke faktorer der påvirker deltagernes praktiske viden. Desuden samles der viden om hvordan curricula og lokale måldokumenter kan ses i den praktiske viden som lærere/pædagoger bruger i deres arbejde.

Resultat

Undersøgelsen konkluderer at lærerne fokuserer på børnenes sociale interesser som de via tilsigtede dialoger anvender i det praktiske pædagogiske arbejde. Pædagogerne anvender mange ritualer for at opbygge en tæt og tillidsvækkende dialog med børnene.

Design

Undersøgelsen er et etnografisk casestudie baseret på observationer af og interview med to pædagoger og to lærere.

Referencer

Eikseth, A.G. (2008). Etiske perspektiver på læreres og pædaogogers pedagogiske erfaringer: En etnografisk studie i lys av John Deweys filosofi. Trondheim: NTNU.

Opdragsgiver

Undersøgelsen er finansieret af diverse nordiske, norske og svenske forskningsfonde.