Early Childhood Early Childhood Educators' Perspectives of the Swedish National Curriculum for Preschool and Quality Work.

Forfattere
Brodin, J.
Renblad, K.
Kilde
Early Childhood Education Journal 43(5), 347-355.
År
2015

Formål

Studiets formål er at afdække pædagogers holdning til dagtilbuddenes reviderede nationale læreplan (curriculum) i Sverige. Derudover undersøges det, om pædagogerne oplever, at de med udgangspunkt i den reviderede læreplan kan udføre systematisk kvalitetsarbejde i dagtilbuddene.

Resultat

Studiet viser, at de adspurgte pædagoger generelt er positivt indstillede overfor den reviderede nationale læreplan. De understreger blandt andet, at revisionen af læreplanen har styrket professionens image/status i samfundet. Derudover viser studiet, at 62 respondenter mener, at det var nødvendigt med en revision af læreplanen og derfor finder ændringerne fordelagtige. 55 respondenter mener, at læreplanen støtter dem i arbejdet med børn med særlige behov, og lidt over halvdelen (36 respondenter) finder, at læreplanen bidrager til udvikling og forbedring af førskoleaktiviteter. Ser man nærmere på de faktorer, respondenterne mener, er af betydning for kvaliteten i dagtilbud, peger alle respondenter på min egen holdning (my own attitude) som den vigtigste faktor. Dernæst kommer størrelsen af børnegruppen, dvs. antal børn på en stue, efterfulgt af antallet af ansatte. 58 respondenter mener, at disse faktorer er af stor betydning for kvaliteten i dagtilbud. Arbejdsklimaet i dagtilbuddet, relationen mellem voksen og barn, den pædagogiske ledelse samt fælles værdisystem er ligeledes faktorer, som rangerer højt blandt de adspurgte pædagoger.

Design

Dataindsamlingen bygger på et webbaseret spørgeskema, som blev sendt til alle kommunalt ansatte pædagoger (n = 111) i én svensk kommune. Spørgeskemaet blev besvaret af 65 pædagoger (preschool teachers and child care workers) fra 11 dagtilbud (preschools), hvilket gav en svarprocent på 58,6. Spørgeskemaet er bygget op omkring otte hovedtemaer med yderligere 54 underpunkter, som spørger til pædagogernes arbejdsplads og grundlæggende uddannelse, ligesom en del af spørgsmålene omhandler forhold ved den reviderede nationale læreplan (brugbarheden, kompleksiteten af læreplanen, kompleksitet af målene i læreplanen, læreplansoutcome). Slutteligt stilles spørgsmål vedrørende faktorer, pædagogerne finder relevante for kvaliteten i dagtilbud.

Referencer

Brodin, J. & Renblad, K. (2015). Early Childhood Early Childhood Educators' Perspectives of the Swedish National Curriculum for Preschool and Quality Work. Early Childhood Education Journal 43(5), 347-355.

Opdragsgiver

uoplyst