Ledelsesroller og lederidentitet i dagtilbud under forandring: Identitetsdannelse og identitetsledelse i daginstitutioner på 0 til 6 års området.

Forfatter
Møller, J. K.
Kilde
Roskilde: Roskilde Universitet, Institut for Kommunikation, Virksomhed og Informationsteknologier (CBIT).
År
2010

Formål

Studiet har til formål at undersøge relationen mellem identitet, strategisk orientering og institutionel forandring i organiseringen og ledelsen af dagtilbud for børn i alderen 0 til 6 år i Danmark. Særligt ønsker studiet at undersøge hvordan ledere af dagtilbud opfatter deres ledelsesrolle og lederidentitet set i lyset af de igangværende ændringer i strukturelle, personlige og institutionelle vilkår på dagtilbudsområdet, og hvordan deres lederidentitet relaterer sig til ændringer i den organisatoriske identitet i dagtilbudsorganisationen. Studiet ønsker desuden at undersøge hvordan en kommunal ledelsespolitik kan tilrettelægges så der i højere grad lægges vægt på at fremme udviklingen af en ’ledelsesprofessionel’ frem for en ’fagprofessionel’ orientering i ledernes opfattelse af deres ledelsesopgave.

Resultat

Studiet viser at de strukturelle forandringer som sker på dagtilbudsområdet, kan beskrives som en ændring fra en traditionel institutionsstruktur til en langt mere differentieret ledelsesstruktur. Studiet bekræfter at ledere af dagtilbud i deres ledelsesorientering og lederidentitet og i varetagelsen af deres ledelsesroller identificerer sig med pædagoger. Studiet viser desuden at ledere ser deres stilling som en platform for videre karriere og oplever at de har indflydelse på overordnede mål i daginstitutionen. Datamaterialet i studiet viser at ledere der har en høj grad af deltagelse i netværkssamarbejde, i højere grad identificerer sig med en fagprofessionel ledelsesorientering end ledere med ingen eller en ringe grad af deltagelse i netværk. Ledere med en høj grad af deltagelse i netværkssamarbejde ser ledelsesarbejdet som en profession. Studiet dokumenterer desuden at der er en stærk sammenhæng mellem ledernes strategiske ledelsesintention og deres strategiske ledelsesadfærd. Endelig viser studiet at der er en direkte relation mellem ledernes oplevede indflydelse og omfanget af deres strategiske ledelsesadfærd. Det vil sige at ledere der oplever at have indflydelse, faktisk anvender indflydelsen strategisk.

Design

Datamaterialet består af spørgeskemaundersøgelser, cases og workshopper. I alt 335 ledere har udfyldt spørgeskemaerne. Syv kommuner blev udvalgt som cases, og i alt 120 deltagere fra 30 forskellige kommuner deltog i workshopper. Deltagerne var kommunale ledere, udviklingskonsulenter, daginstitutionsledere, pædagogisk personale og forældre.

Referencer

Møller, J. K. (2010). Ledelsesroller og lederidentitet i dagtilbud under forandring: Identitetsdannelse og identitetsledelse i daginstitutioner på 0 til 6 års området. Roskilde: Roskilde Universitet, Institut for Kommunikation, Virksomhed og Informationsteknologier (CBIT).

Opdragsgiver

uoplyst