”Atferd og sosial kompetanse i barnehagen hos 2-åringer sett i lys av barnehagefaktorer og tidlig utvikling”. Oslo: Atferdssenteret.

Forfattere
Zachrisson, H.D.
Nærde, A.
Janson, H.
Ogden, T.
År
2011

Formål

Formålet med rapporten er at beskrive adfærd og sociale kompetencer hos toårige børn i dagtilbud i lyset af udvalgte familieforhold, egenskaber hos barnet og størrelsen på børnegruppen i dagtilbuddet og alderssammensætningen i denne. Rapporten præsenterer de første resultater af projektet Barns sosiale utvikling, og forfatterne vil i fremtidige rapporter analysere videre på baggrund af de indsamlede data for eventuelt også at finde kausale sammenhænge.

Resultat

Undersøgelsen viser, at jo yngre børn er, når de starter i dagtilbud, jo mere aggressiv samt trodsig og normbrydende adfærd udviser de i dagtilbuddet, samtidig med at de udviser en højere grad af social kompetence. Et andet resultat er, at børn i grupper, hvor det ældste barn er tre år eller yngre, udviser højere grad af trods og normbrydning såvel som social kompetence sammenlignet med børn i barnegrupper, hvor børnene er ældre end tre år. Forfatterne understreger, at rapporten ikke påviser kausale sammenhænge vedrørende dagtilbuddets betydning for adfærd og sociale kompetencer.

Design

1.159 børn fra fem kommuner i det sydøstlige Norge deltog i undersøgelsen. Da de var omkring seks måneder gamle, blev deres forældre interviewet vedrørende sociale og socioøkonomiske forhold i familien samt vedrørende børnenes udvikling. Omkring tidspunktet for børnenes toårs fødselsdag besvarede de pædagogiske ledere i dagtilbuddene et spørgeskema med henblik på at måle børnenes adfærd og deres sociale kompetencer. Data blev analyseret ved brug af bivariate og multivariate analyser.

Referencer

Zachrisson, H.D., Nærde, A., Janson, H. & Ogden, T. (2011). ”Atferd og sosial kompetanse i barnehagen hos 2-åringer sett i lys av barnehagefaktorer og tidlig utvikling”. Oslo: Atferdssenteret.

Opdragsgiver

uoplyst