Etter- og videreutdanning i barnehagesektoren – kartlegging av tilbud og etterspørsel: Delrapport 2 – styreres vurderinger av kompetanseutvikling, etter- og videreutdanning. Tønsberg: Høgskolen i Vestfold.

Forfattere
Moser, T.; Pettersvold
M.; Jansen, T. T.; Dudas, B.
År
2006

Formål

Studiet er en delrapport i det større projekt ’Etter- og videreutdanning i barnehagesektoren – kartlegging av tilbud og etterspørsel’ som har til formål at undersøge følgende forhold: 1) Hvilke behov for kompetenceudvikling findes der blandt institutionsledere, pædagogiske ledere og assistenter? 2) Hvilke kompetenceudviklingstiltag har været særligt fremtrædende de seneste år, og hvilke erfaringer har man med disse? 3) Hvilke erfaringer findes i forhold til igangsætning, omfang, organisering, finansiering, gennemførelse og evaluering af efter- og videreuddannelsestiltag? 4) Hvilke offentlige og private aktører driver hvilke typer virksomheder? Samt en kortlægning af eventuelle samarbejdsrelationer mellem disse. Denne delrapport skaber et overblik over hvordan institutionsledere vurderer kompetencesituationen, de aktuelle efter- og videreuddannelsestilbud samt efterspørgsel efter og behov for kompetenceudviklingstiltag på nationalt niveau. Det primære formål med studiet er at bidrage til en bredere forståelse af behovet for efter- og videreuddannelsestiltag, baseret på ledernes vurderinger.

Resultat

Studiet viser at institutionslederne vurderer at der ikke er mangel på motivation til efter- og videreuddannelse blandt personalet i de respektive institutioner. Der er heller ikke mangel på tilbud, men de økonomiske og organisatoriske rammer kan være begrænsende for deltagelse i efter- og videreuddannelsestilbud. Undersøgelsen viser at lederne i høj grad er tilfredse med kvaliteten af de tilbud der findes. Endvidere mener lederne at behovet for kompetenceudvikling er større blandt pædagogmedhjælpere end blandt pædagoger.

Design

19 norske amter deltager i studiet. I hvert amt blev fire kommuner tilfældigt udvalgt – og i alt deltager 76 kommuner. Alle institutioner i disse kommuner blev inkluderet i undersøgelsen, både offentlige og private. 1.127 spørgeskemaer blev sendt ud til institutionsledere, og 649 blev returneret.

Referencer

Moser, T.; Pettersvold, M.; Jansen, T. T.; Dudas, B.(2006). Etter- og videreutdanning i barnehagesektoren – kartlegging av tilbud og etterspørsel: Delrapport 2 – styreres vurderinger av kompetanseutvikling, etter- og videreutdanning. Tønsberg: Høgskolen i Vestfold.

Opdragsgiver

Kunnskapsdepartementet i Norge