Etter- og videreutdanning i barnehagesektoren – kartlegging av tilbud og etterspørsel: Delrapport 3 – Vurderinger av kompetanseutvikling, etter- og videreutdanning blant kommunale barnehageansvarlige.

Forfattere
Moser, T.; Pettersvold
M.; Jansen, T. T.; Aanderaa, B.
Kilde
Tønsberg: Høgskolen i Vestfold.
År
2006

Formål

Studiet er en delrapport i det større projekt ’Etter- og videreutdanning i barnehagesektoren – kartlegging av tilbud og etterspørsel’ som har til formål at undersøge følgende forhold: 1) Hvilke behov for kompetenceudvikling findes der blandt institutionsledere, pædagogiske ledere og assistenter? 2) Hvilke kompetenceudviklingstiltag har været særligt fremtrædende de seneste år, og hvilke erfaringer har man med disse? 3) Hvilke erfaringer findes i forhold til igangsætning, omfang, organisering, finansiering, gennemførelse og evaluering af efter- og videreuddannelsestiltag? 4) Hvilke offentlige og private aktører driver hvilke typer virksomheder? Samt en kortlægning af eventuelle samarbejdsrelationer mellem disse. Formålet med dette delprojekt er at tegne et nationalt billede af hvordan forvaltningen vurderer kompetencesituationen på daginstitutionsområdet, herunder det aktuelle efter- og videreuddannelsestilbud, samt behovet for kompetenceudviklingstiltag. Endvidere er det formålet at bidrage til en bedre forståelse af ønsker og behov i forhold til efter- og videreuddannelse på grundlag af vurderinger fra forvaltningen. Der bliver sat fokus på indhold, organisering samt forudsætninger for deltagelse i efter- og videreuddannelsestiltag.

Resultat

Studiet viser at mindre end halvdelen af kommunerne arbejder med kompetenceudvikling i medarbejdersamtaler. Kun 31 af 54 kommuner har et separat budget til efter- og videreuddannelse. Videre viser resultaterne at 39 af 54 kommuner er tilfredse eller meget tilfredse med de tilbud de får, samt at 34 kommuner er tilfredse eller meget tilfredse med daginstitutionernes deltagelse. Rapporten konkluderer at bedre finansiering er en vigtig faktor for god kompetenceudvikling, men at muligheden for kompetenceudvikling skal være til stede i hverdagen.

Design

19 norske amter deltager i studiet. I hvert amt er 4 kommuner tilfældigt udvalgt, og i alt deltager 76 kommuner. Både offentlige og private institutioner er inkluderet i undersøgelsen. 76 spørgeskemaer blev sendt ud, af disse blev 54 besvaret, hvilket resulterer i en svarprocent på 71.

Referencer

Moser, T.; Pettersvold, M.; Jansen, T. T.; Aanderaa, B. (2006). Etter- og videreutdanning i barnehagesektoren – kartlegging av tilbud og etterspørsel: Delrapport 3 – Vurderinger av kompetanseutvikling, etter- og videreutdanning blant kommunale barnehageansvarlige. Tønsberg: Høgskolen i Vestfold.

Opdragsgiver

Kunnskapsdepartementet i Norge