Ledelse af dagtilbud under forandring: En undersøgelse af ledelsesstruktur og lederfaglighed på dagtilbudsområdet. København: Væksthus for Ledelse. *B Væksthus for Ledelse (2007). Styrket ledelse gennem nye ledelsesstrukturer: Ledelse af dagtilbud under forandring.

Forfatter
Jørgensen, O.
Kilde
København: Væksthus for Ledelse.
År
2007

Formål

Studien beskriver ledelsesstrukturer og lederfaglighet i barnehagesektoren. Med utgangspunkt i kommunalreformens ledelsesmessige endringer i barnehagesektoren spør studien hvilke nye ledelsesstrukturer som blir implementert, og hva slags ny ledelseskompetanse som kreves.

Resultat

Studien viser at mer enn to tredeler av kommunene har vedtatt eller planlagt å vedta å innføre nye ledelsesstrukturer i barnehagene. En rekke ulike ledelsesmodeller er i virksomhet. Kommunene holder seg altså ikke til én modell, men to tendenser er identifiserbare: en tendens til å slå sammen institusjoner, og en tendens til å strukturere ledelsen på nytt for å samle ledelsen av barnehager, skoler og fritidsordninger i et lokalt område eller samle ledelsen av flere barnehager. Formålet med prosessen er å styrke ledelsen, å profesjonalisere ledelsen og å utnytte de økonomiske midlene i barnehagesektoren bedre. Prosessens utfordringer er, ifølge representantene fra kommunalforvaltningene, å utvikle ny ledelseskompetanse, å få oppbakking fra personalet i barnehagene og å fornye det tverrfaglige samarbeidet. Initiativet til å innføre nye ledelsesstrukturer kommer oftere fra det administrative personalet enn fra politikerne (i 81 prosent av tilfellene). Undersøkelsen konkluderer med at tendensen til å konsentrere ledelsesfunksjonen i barnehagesektoren representerer nye politiske krav til kvalitet og effektivitet på området. Tendensen til å hierarkisere ledelsen har skapt to motstridende, komplementerende eller konkurrerende profiler: Enten blir det fokusert på strategi og administrasjon, eller også blir det fokusert på faglighet og det daglige arbeidet. De nye strukturenes legitimitet og (delingen av arbeidsoppgavene mellom) de nye ledelsesprofilene blir ifølge undersøkelsens respondenter stadig utfordret.

Design

Det er snakk om en oversiktsstudie. Representanter fra kommunalforvaltningen i 85 av de 98 danske kommunene har deltatt i studien. Væksthus for Ledelse opererer med fire kategorier for kommunenes nye organisering av ledelsesarbeidet i barnehagene: felles institusjonsledelse, nettverksledelse eller -organisering, områdeledelse og distriktsledelse.

Referanser

Jørgensen, O. (2007). Ledelse af dagtilbud under forandring: En undersøgelse af ledelsesstruktur og lederfaglighed på dagtilbudsområdet. København: Væksthus for Ledelse. *B Væksthus for Ledelse (2007). Styrket ledelse gennem nye ledelsesstrukturer: Ledelse af dagtilbud under forandring. København: Væksthus for Ledelse.

Oppdragsgiver

KL (Kommunernes Landsforening) og KTO (Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte)