Mellem fastholdelse og forandring: Om Pædagogernes identitetsstrategier i mødet med de pædagogiske læreplaner i daginstitutionen. København: Learning Lab Denmark, DPU.

Forfatter
Mathiessen, P. O.
År
2008

Formål

Studien er en analyse av førskolelæreres håndtering av faglig identitet i relasjon til kravet om læring ved innføring av pedagogiske læreplaner. Den stiller spørsmål ved hvordan førskolelæreres forståelse og faglige og ideologiske utgangspunkt kan knyttes sammen med læringskravet, og er således en analyse av førskolelærernes håndtering av sin egen faglige identitet. Studiens undersøkelsesspørsmål er: Hvordan tolker man identitet i en konkret situasjon i relasjon til kravet om læring, herunder: Hvilke barrierer og potensialer ligger det i å forene arbeidet med et læringsaspekt med opplevelsen av ens egen pedagogiske identitet?

Resultat

Forfatterne konkluderer med at det å utvikle sin faglige identitet er en komplisert prosess, og at det er behov for ytterligere forskning på problemstillingen.

Design

Studien er utført med en etnografisk design. Det ble gjennomført observasjoner og fokusgruppeintervjuer med personalet i to barnehager.

Referanser

Mathiessen, P. (2008). Mellem fastholdelse og forandring: Om Pædagogernes identitetsstrategier i mødet med de pædagogiske læreplaner i daginstitutionen. København: Learning Lab Denmark, DPU.

Oppdragsgiver

Studien er finansiert av BUPL (Børne- og ungdomspædagogernes landsforbund) og SLs (Socialpædagogernes Landsforening) utviklings- og forskningsfond samt av Danmarks Pædagogiske Universitetsskole.