Samspill mellom barn og voksne ved måltidet. Muligheter for medlæring?

Forfatter
Bae, B.
Kilde
Nordisk barnehageforskning, 2(1), S.3-15.
År
2009

Formål

Formålet med studien er å undersøke barns muligheter for (med)læring i samspillsituasjoner knyttet til måltidet i barnehagen.

Resultat

Studien avdekker at barnehagebarna har gode muligheter til medlæring når det gjelder fire forskjellige områder, nemlig samtale og dialog, praktisk samarbeid, lek og humoristisk samspill samt grensesetting. Fortellinger i forbindelse med måltidet kan bidra til læring om hvordan man håndterer forskjellighet, og om hvordan gjensidige dialoger foregår. Det gjelder både for de barna som deltar i fortellingen, og for dem som inntar en lyttende-observerende posisjon. Forskeren påpeker viktigheten av at førskolelærerne tenker gjennom om de reglene som mange barnehager har omkring måltidet, kan begrense mulighetene for samspill mellom barna og mellom barn og voksne, og derfor bør vurderes på nytt. Forskeren peker dessuten på at en lyttende deltakerposisjon innebærer læringsmuligheter også for de voksne, som på denne måten kan få innblikk i barnas kompetanse.

Design

Deltakende observasjon og intervjuer i to barnehager for å få innblikk i hvilke muligheter barn har for læring i samspillet omkring måltidene i barnehagen. Ved å analysere eksempler blir ulike former for læringsmuligheter beskrevet. Studien fokuserer bare på situasjoner som blir beskrevet som "romslige", det vil si situasjoner som vurderes slik at det pedagogiske personalet kan ha mulighet til å yte en særlig pedagogisk innsats.

Referanser

Bae, B. (2009). Samspill mellom barn og voksne ved måltidet. Muligheter for medlæring? Nordisk barnehageforskning, 2(1), S.3-15.

Oppdragsgiver

Ikke oppgitt. Artikkelen bygger på data fra et tidligere feltarbeid utført av forfatteren.