Evaluering af sprogvurderingsmaterialer i daginstitutioner.

Forfatter
Holm, L.
Kilde
København: Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Aarhus Universitet.
År
2009

Formål

Utgangspunktet for undersøkelsen er at språklig vurdering i en barnehage kan betraktes som en sosial praksis og med fordel kan analyseres som det. På denne bakgrunnen ønsker undersøkelsen å se nærmere på hvordan en språklig vurderingspraksis blir fortolket i møtet mellom vurderingsmateriale, førskolelærer og barn. Ut fra forståelsen av språklig vurdering som sosial praksis blir undersøkelsens sentrale forskningsspørsmål dette: Med utgangspunkt i språklige vurderingsmaterialer, hvordan tolkes språklig vurdering i barnehagene, og hvordan forholder denne praksisen seg til sentrale faglige problemstillinger innenfor forskningen på språklig vurdering?

Resultat

Analysen av de språklige vurderingsmaterialene har vist at den grunnleggende forståelsen av språk og vurdering i de ulike materialene fører til forskjellig institusjonell praksis. På overordnet plan må det sies at de observerte vurderingsmaterialenes syn på språk, måling og kunnskap i den direkte interaksjonen mellom barn og førskolelærer skaper et interaksjonelt mønster med et overveiende kontrollerende og vurderende perspektiv der barna ikke blir sett som vitende invidider og personer som er interessert i å samtale om sine erfaringer, omgivelser og opplevelser. Når man sammenligner praksis for de tre vurderingsmaterialene som har vært analysert i denne undersøkelsen, er det ganske tydelig at de griper svært forskjellig inn i barnehagenes virksomhet. TRAS synes i de fleste tilfellene å generere en dialog mellom førskolelærere om barns utvikling, mens Københavns kommunes materiale og "Sprogvurdering til 3-årige" fordrer andre og langt flere handlinger.

Design

Studien har et kvalitativt design med analyser av tre språkvurderingspraksiser. Dataene består av intervjuer, samtaler og observasjon.

Referanser

Holm, L. (2009). Evaluering af sprogvurderingsmaterialer i daginstitutioner. København: Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Aarhus Universitet.

Oppdragsgiver

Københavns Kommune