Individuella utvecklingsplaner i Montessori- och Reggio Emilia-profilerade förskolor.

Forfatter
Vallberg Roth, A.-C. og Månsson
Kilde
Persson, S. (red.). Barndom, lärande, ämnesdidaktik (53-70). Malmø: Malmö högskola.
År
2010

Formål

Formålet med studien var å kartlegge variasjonene i dokumentasjonsformer og skjemaer fra samtlige barnehager i en svensk kommune. I den delen av studien som blir presentert i dette kapittelet, inngår det materiale fra Montessori- og Reggio Emilia-profilerte barnehager.

Resultat

Studien viser at det er 11 Reggio Emilia-profilerte barnehager i kommunen, og at de har de mest omfattende formene for dokumentasjon sammenlignet med andre barnehager i kommunen. I tillegg er det to Montessori-barnehager i kommunen. Forskerne konstaterer at det i kommunen ikke er andre institusjoner med erklært religiøs eller språklig/kulturell profil enn de svensktalende kristne barnehagene. Dette synes å gjenspeile kommunens karakter med en tradisjonell, etnisk svensk, segregert middelklasse tett på naturen. I tillegg viser studien at innholdet i de individuelle utviklingsplanene bygger på maler som er standardiserte eller delvis strukturerte. I Montessori-barnehagene er planene ordnet etter fag som matematikk, svensk og historie. De er også strukturert innenfor områdene "praktisk", "sensorisk" og "sosialt" innhold. I Montessori-barnehager er tanken at barnehagen lærer å vurdere og plassere barnet etter hvor godt han eller hun håndterer de ulike målene.

Design

Datamaterialet ble innsamlet i Skåne og består av dokumenter fra tre nivåer: kommune, institusjon og individ. Dokumentene er profilbeskrivelser av barnehagenes virksomhet på kommunens hjemmeside og oversikter over individuelle utviklingsplaner. Disse ble analysert ved hjelp av kritisk tekstanalyse innenfor rammene av en pragmatisk diskursanalyse.

Referanser

Vallberg Roth, A.-C. og Månsson, A. (2010). ”Individuella utvecklingsplaner i Montessori- och Reggio Emilia-profilerade förskolor”. Persson, S. (red.). Barndom, lärande, ämnesdidaktik (53-70). Malmø: Malmö högskola.

Oppdragsgiver

uoplyst