Evaluering af områdeledelse i Rudersdal Kommune.

Forfatter
Andersen J., Gundelach S.
Kilde
København: UdviklingsForum og Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Aarhus Universitet.
År
2011

Formål

Formålet med undersøkelsen var å evaluere innføringen av områdeledelse for barnehagene i Rudersdal kommune i Danmark og på denne bakgrunnen komme med anbefalinger til fremtidige tiltak på området.

Resultat

Resultatene av evalueringen viser om og i hvilken grad Rudersdal kommune har nådd målene og oppfylt kriteriene som kommunen hadde satt opp for innføringen av områdeledelse. Det gjøres også rede for den måten barnehagetilbudet er organisert på i kommunen. Det gis en kort oppsummering av det historiske forløpet fra før kommunesammenslåingen mellom Søllerød og Birkerød og frem til i dag. Rapporten konkluderer med at strukturen med områdeledelse på overordnet plan fungerer hensiktsmessig i forhold til utvikling av barnehagene. Rapporten viser blant annet at det legges stor vekt på den pedagogiske kvaliteten, og at ambisjonsnivået er høyt. Forfatterne anbefaler at det fortsatt legges vekt på den pedagogisk-faglige utviklingen og på kjerneoppgavene og utviklingen av dem.

Design

Dataene i undersøkelsen ble samlet inn ved hjelp av 18 intervjuer der 66 førskolelærere, styrere og medlemmer av foreldregrupper ble intervjuet enten enkeltvis eller i grupper, samt en etterfølgende spørreskjemaundersøkelse. Intervjuene ble gjennomført for å få innsikt i hvorfor de gjennomførte organisatoriske endringene har fått de konsekvensene de har fått, og hvordan endringene har slått gjennom i barnehagene. I tillegg ble det sendt ut en spørreskjemaundersøkelse til områdeinstitusjoner i Rudersdal kommune. Undersøkelsen representerer styrere og førskolelærere i kommunen. Spørreskjemaundersøkelsen ble brukt for å kunne avdekke hva som skjedde i forbindelse med innføringen av områdeledelse. Til slutt ble det utført en dokumentanalyse der en rekke dokumenter, hovedsakelig utarbeidet av Rudersdal kommune, ble analysert. Dokumentene er relevante for forståelsen av områdeledelse i kommunen.

Referanser

Andersen J., Gundelach S. & Kofod K.K. (2001). ”Evaluering af områdeledelse i Rudersdal Kommune”. København: UdviklingsForum og Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Aarhus Universitet.

Oppdragsgiver

Rudersdal kommune