Daginstitutionens betydning for udsatte børn og deres familier i ghetto-lignende boligområder.

Forfattere
Jensen, N.R.
Petersen, K.E.
Wind, A.K.
Kilde
Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU), Aarhus Universitet.
År
2012
ISBN
978-87-7684-953-5

Formål

Studien handler om barnehagens arbeid og betydning når barnehagen ligger i et boligområde med stort etnisk mangfold. Formålet med studien er å beskrive og analysere førskolelæreres og foreldres oppfatninger av barnehagens betydning for utsatte barn som vokser opp i et boligområde med etnisk mangfold. Hensikten med dette er å utvikle kunnskap om utsatte barns utviklingsmuligheter.

Resultat

Forfatterne konkluderer med at spesielt det nyoppstartede familieprosjektet må sies å tyde på en særlig sosialpedagogisk innsats overfor utsatte barn og deres familier, og at denne innsatsen ser ut til å fremme trygghet, inkludering og rådighet over egne liv for de involverte familiene. Resultatene av studien tydeliggjør således at barnehagen har en spesiell funksjon og betydning for utsatte barn og deres familier, særlig knyttet til et utvidet omsorgsarbeid for de utsatte barna så vel som et omfattende foreldrearbeid med de utsatte foreldrene. Studien viser også at omsorg, anerkjennelse og inkludering tar mye tid og krefter. Dette er tid og krefter som ellers var tiltenkt mer læringsorienterte pedagogiske aktiviteter rettet mot barns læring og sosiale utvikling. I tillegg er den løpende dialogen med foreldrene noe som tar stor plass i hverdagen. Studien viser at det er både fysisk og psykisk belastende å være førskolelærer i et utsatt boligområde fordi problemene har en dimensjon og karakter som gjør det svært vanskelig å løse alle sammen. Det skaper en følelse av avmakt hos førskolelærerne, som ofte føler at de bare får brukt sin pedagogiske fagkunnskap av og til.

Design

Det empiriske materialet er samlet inn over en periode på 12 måneder i en integrert barnehage som ligger i det forfatterne kaller et gettolignende boligområde midt i København. Materialet består av kvalitative intervjuer med førskolelærere og foreldre og en mindre spørreskjemaundersøkelse rettet mot hele personalgruppen. I tillegg er det gjort intervjuer med førskolelærere fra et nyoppstartet familieprosjekt som er en del av barnehagen.

Referanser

Jensen, N.R., Petersen, K.E. & Wind, A.K. (2012). Daginstitutionens betydning for udsatte børn og deres familier i ghetto-lignende boligområder. Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU), Aarhus Universitet.

Oppdragsgiver

Fag og Arbejdes Pædagogiske Udviklingsfond (PUF)