Lekprocessen – specialpedagogisk intervention i (för)skola. När aktivt handlande stimulerar lärande, social integration och reducerar utslagning.

Forfatter
Wetso, G.-M.
Kilde
Stockholm: HLS förlag.
År
2006

Formål

I denne studien ble det satt i gang fire aktiviteter for en gruppe barn som trenger støtte: 1) lekeprosesser med barna, 2) veiledning av førskolelærerne, 3) utdanning av førskolelærerne og 4) samtale med foreldrene. Med utgangspunkt i disse aktivitetene og Aleksej Leontjevs virksomhetsteori ønsker man med studien å undersøke: 1) hvordan motiver for forandring ser ut, 2) hvordan forandringsarbeid arter seg, 3) hvordan aktiviteter utkrystalliserer og arter seg, og 4) hvordan virksomhetsteorien og dokumentasjon av aktivitetene flettes sammen.

Resultat

Studien viser at førskolelærerne har stort behov for å lære å behandle støttetrengende barn. Førskolelærerne trenger trening i interaksjon, i ulike former for kommunikasjon og i lek. Studien viser at barna mangler forskjellige måter å uttrykke seg og takle situasjoner på. De voksne mangler strategier for å takle barnas problemer og for å fremme mer konstruktive interaksjoner og atferdsmønstre. Barnas behov blir ofte oversett av de voksne. Det fører til at barna mangler trygghet, fysisk kontakt og andre former for interaksjon. I takt med at førskolelærerne får veiledning som del av de forskerinitierte aktivitetene, endrer disse handlemåtene seg. Foreldrene har bruk for førskolelærerne og stoler på deres evne til å forstå barns behov. Foreldrene kjenner ikke til barns utvikling, og det er ikke tydelig for foreldrene at barns lek og kommunikative evner virker inn på den videre læringen og evnen til å omdanne erfaring til aktiviteter og handling. Samlet sett viser studien at de fleste barna har utbytte av de igangsatte aktivitetene, og at de blir flinkere til å samhandle med andre og til å handle innenfor gitte rammer.

Design

Utvalget består av 37 barn, deres foreldre og 25 førskolelærere. Det blir særlig fokusert på ni utvalgte barn som er blitt observert, supplert med oppfølgingssamtaler med førskolelærere og foreldre. Dataene ble samlet inn fra 1994 til 1999 og analysert mellom 2002 og 2006.

Referanser

Wetso, G.-M. (2006). Lekprocessen – specialpedagogisk intervention i (för)skola. När aktivt handlande stimulerar lärande, social integration och reducerar utslagning. Stockholm: HLS förlag.

Oppdragsgiver

Ikke oppgitt.