Öppen förskolas utveckling. En studie av perioden 1980-2005.

Forfatter
Skolverket
År
2006

Formål

Denne studien konsentrerer seg om åpne barnehager. Den åpne barnehagen er en institusjonstype som retter seg mot de barna som ikke er skrevet inn i vanlige barnehager. Siden begynnelsen av 1990-årene har mange åpne barnehager blitt nedlagt. Mellom 1994 og 2004 gikk antallet ned fra 1 340 til knapt 450. Denne rapporten har til hensikt å undersøke årsakene til dette. Formålet med studien kan deles i tre: 1) en gjennomgang av den offisielle statistikken for de åpne barnehagenes utvikling fra 1980 og fremover, blant annet åpningstider, antall medarbeidere og kostnader, 2) en rundspørring blant kommunene om vilkårene for organisering av de åpne barnehagene og motivene for nedleggelsen av dem, og 3) en kasusstudie av organiseringen av barnehagene samt kommunen og brukernes holdninger til de åpne barnehagene.

Resultat

Ifølge rundspørringen har hver tredje kommune lagt ned åpne barnehager i perioden 2000–2005. Ifølge rundspørringen ble det totalt avviklet 309 barnehager i perioden, de fleste av dem i 2003. Mindre enn halvparten av de kommunene som har lagt ned åpne barnehager i 2000–2005, har utarbeidet konsekvensutredninger i forkant av beslutningen om nedleggelse. De tre storbyene Stockholm, Göteborg og Malmö har alle avviklet åpne barnehager i perioden. I Göteborg blir nedleggelsene forklart med at kommunen ikke hadde råd til å beholde barnehagene. I Malmö forklares de med synkende etterspørsel. I Malmö har bare én kommune laget konsekvensutredning. I Stockholm og Göteborg forekommer konsekvensutredninger oftere.

Design

Samtlige kommuner i Sverige svarte på rundspørringen. Videre har det vært gjennomført tre kasusstudier i tre åpne barnehager i Stockholm-området, hvorav to var organisert i familiesentre. Intervjuene er gjort med de barnehageansvarlige og i to tilfeller med den forvaltningsansvarlige.

Referanser

Skolverket (2006). Öppen förskolas utveckling. En studie av perioden 1980-2005. Stockholm: Skolverket.

Oppdragsgiver

den svenske regjeringen