Etter- og videreutdanning i barnehagesektoren – kartlegging av tilbud og etterspørsel: Delrapport 3 – Vurderinger av kompetanseutvikling, etter- og videreutdanning blant kommunale barnehageansvarlige.

Forfattere
Moser, T.; Pettersvold
M.; Jansen, T. T.; Aanderaa, B.
Kilde
Tønsberg: Høgskolen i Vestfold.
År
2006

Formål

Studien er en delrapport i det større prosjektet "Etter- og videreutdanning i barnehagesektoren – kartlegging av tilbud og etterspørsel" som har til formål å undersøke følgende forhold:

1) Hvilke behov for kompetanseutvikling finnes det blant barnehagestyrere, pedagogiske ledere og assistenter? 2) Hvilke kompetanseutviklingstiltak har vært særlig fremtredende de siste årene, og hvilke erfaringer har man med disse? 3) Hvilke erfaringer finnes i forhold til igangsetting, omfang, organisering, finansiering, gjennomføring og evaluering av etter- og videreutdanningstiltak? 4) Hvilke offentlige og private aktører driver hvilke typer virksomheter? I tillegg kartlegges eventuelle samarbeidsrelasjoner mellom disse. Formålet med dette delprosjektet er å tegne et nasjonalt bilde av hvordan den offentlige forvaltningen vurderer kompetansesituasjonen i barnehagesektoren, herunder det aktuelle etter- og videreutdanningstilbudet, samt behovet for kompetanseutviklingstiltak. Videre er formålet å bidra til bedre forståelse av ønsker om og behov for etter- og videreutdanning på grunnlag av vurderinger fra den offentlige forvaltningen. Det fokuseres på innhold, organisering og forutsetninger for deltakelse i etter- og videreutdanningstiltak.

Resultat

Studien viser at mindre enn halvparten av kommunene arbeider med kompetanseutvikling i medarbeidersamtaler. Kun 31 av 54 kommuner har eget budsjett til etter- og videreutdanning. Videre viser resultatene at 39 av 54 kommuner er fornøyd eller svært fornøyd med det tilbudet de får, og at 34 kommuner er fornøyd eller svært fornøyd med barnehagenes deltakelse. Rapporten konkluderer med at bedre finansiering er en viktig faktor for god kompetanseutvikling, men at muligheten for kompetanseutvikling må være til stede i hverdagen.

Design

19 norske fylker deltok i studien. I hvert fylke ble det valgt ut fire tilfeldige kommuner, og totalt deltok 76 kommuner. Både offentlige og private barnehager var inkludert i undersøkelsen. Det ble sendt ut 76 spørreskjemaer, og av disse ble 54 besvart. Det gir en svarprosent på 71.

Referanser

Moser, T.; Pettersvold, M.; Jansen, T. T.; Aanderaa, B. (2006). Etter- og videreutdanning i barnehagesektoren – kartlegging av tilbud og etterspørsel: Delrapport 3 – Vurderinger av kompetanseutvikling, etter- og videreutdanning blant kommunale barnehageansvarlige. Tønsberg: Høgskolen i Vestfold.

Oppdragsgiver

Kunnskapsdepartementet i Norge