Making the invisible visible? Everyday lived experiences of ’seeing’ and categorizing children’s well-being within a Danish kindergarten

Forfatter
Houmøller, K.
Kilde
Childhood, 25(4):488-500.
År
2018

Formål

Formålet med studiet er at undersøge, hvordan børnehavepædagoger vurderer og kategoriserer børns trivsel i hverdagen i en børnehave, som passer et stor antal social sårbare børn. På basis af etnografisk feltarbejde fokuserer artiklen på et nyligt implementeret trivselsvurderingsværktøj, der sigter mod at synliggøre alle de behov, et barn måtte have, gennem børnehavepædagogens farvekategorisering af deres velvære. 

Resultat

Børnehavepædagogerne fandt vurderingsværktøjet tidskrævende i en allerede stressende hverdag. Farvekategoriseringen blev betragtet som en byrde, fordi der skulle være en skriftlig plan for alle de børn, der blev kategoriseret som røde. De fleste af børnehavepædagogerne mente ikke, at handlingsplanen var nyttig i deres pædagogiske arbejde i forhold til børnenes trivsel. Handlingsplanen blev således typisk liggende ulæst i dueslaget på personalestuen.

Desuden fandt man, at de børn, der ikke blev betragtet som børn i farezonen forud for vurderingen, ikke nødvendigvis blev mere synlige i den endelige kategorisering. Det kom også frem, at kategoriseringen af børnene ofte afspejlede forhold uden for børnehaven, såsom børnenes familiemæssige baggrund. Kategoriseringsværktøjet kunne således ikke nødvendigvis bruges til at synliggøre børnenes behov på kommunalt niveau, hvilket var målet. I praksis blev værktøjet en måde at legitimere nogle børns usynlighed i et miljø med begrænsede ressourcer.

Design

Studiet foregik over et år (2016-2017). Forfatteren var to måneder i en offentlig børnehave i udkanten af København nær et socialt boligområde, der politisk defineres som en “indvandrerghetto“. Børnehaven passede hovedsageligt børn i alderen 3 til 6 år fra etniske minoritetsfamilier. I løbet af de to måneder observerede og deltog forfatteren i børnehavens hverdag for at få en fornemmelse af de situationsbestemte opfattelser af børns trivsel og den lokale kontekst, hvori vurderingsværktøjet blev indført og anvendt. Dataene blev indsamlet gennem etnografisk feltarbejde i børnehaven samt kvalitative interviews med pædagoger og forældre.

Referencer

Houmøller, K. (2018). "Making the invisible visible? Everyday lived experiences of ’seeing’ and categorizing children’s well-being within a Danish kindergarten". Childhood, 25(4):488-500.