Technology in children’s picture books as an agent for reinforcing or challenging traditional gender stereotypes

Forfatter
Axell, C. & Boström, J.
Kilde
International Journal of Technology and Design Education, 31:27-39.
År
2019

Formål

Formålet med dette studie var at undersøge indholdet vedrørende teknologi i et udvalg af billedbøger for børn ud fra et kønsperspektiv. Teknologi er et område med stærke konnotationer til dikotomien feminin/maskulin. Børn udvikler stereotype forestillinger baseret på denne dikotomi allerede fra toårsalderen. Aktiviteterne i børnehaven som f.eks. højtlæsning fra billedbøger skaber en arena, hvor samfundets normer enten kan bevares eller udfordres. Bøger om forskellige teknologiske genstande som f.eks. biler, fly og både, fungerer ofte som en introduktion til børnene i, hvordan mennesker bruger teknologi. Dette kan præge, hvordan børn identificerer og kategoriserer den teknologi, de møder i hverdagen.

Resultat

Resultaterne viser, at bøgernes fokus er på, hvordan de forskellige genstande fungerer, men at de ikke giver detaljerede forklaringer på, hvordan disse genstande hænger sammen, eller hvilke implikationer de har for samfundet. Det ser også ud til, at der bliver lagt størst vægt på traditionelt maskulint kodet teknologi.

Design

Forskerne besøgte fire biblioteker i tre svenske byer og gennemgik de bøger, der stod fremme på hylderne fakta for børn og teknologi for børn. Dette resulterede i et udvalg på 180 bøger til aldersgrupperne 1-3 og 3-6 år. Forskerne lavede en tematisk analyse for at finde dominante temaer i disse bøger. 

Referencer

Axell, C. & Boström, J. (2019). ”Technology in children’s picture books as an agent for reinforcing or challenging traditional gender stereotypes ”. International Journal of Technology and Design Education, 31:27-39.

Opdragsgiver

Linköpings universitet, Sverige