A bumpy road: Kindergarten staff's experiences with an intervention to promote healthy diets in toddlers

Forfatter
Johannessen, B., Helland, S. H., Bere, E., Øverby, N. C., Fegran, L.
Kilde
Appetite,127:37-43.
År
2018

Formål

Studiet udforsker pædagogers erfaringer med vuggestuebaseret intervention for at reducere madneofobi og fremme sunde kostvaner hos børn mellem 2 og 3 år.

Resultat

I interviewene blev der identificeret fem hovedtemaer: i) vellykket udvikling af sensorisk viden, ii) madneofobi, iii) implementering af nye rutiner, en udfordring for nogle, iv) manglende madlavningsfærdigheder, v) inspiration til at fortsætte. Alle vuggestuemedarbejderne opfattede de sensoriske perioder som vellykkede og oplevede, at både børnene og medarbejderne udvidede deres udvalg af mad, de udviklede ordforråd for mad og smagsindtryk, og de øgede opmærksomheden på de sansemæssige indtryk af mad, selv om nogle af børnene måtte møde nye mad flere gange, før de ville smage det (i). Børnene var mere villige til at prøve ny mad, end de ansatte i vuggestuen havde forudset, og børn med en positiv indstilling til at prøve ny mad havde en positiv indvirkning på de andre børn i gruppen (ii). Nogle af børnehaverne gav udtryk for, at de syntes, den nye fødevare var uvant, og at de ikke var vant til at lade børnene tage selv eller spise sammen med børnene, men det blev også rapporteret, at måltiderne var blevet mere stille og rolige (iii). Nogle af deltagerne rapporterede, at de syntes, det var stressende skulle lave maden selv og fra bunden, men denne stress blev mindre med erfaring. Vuggestuer, der havde ansat nogen til at lave mad, oplevede ikke en sådan stress (iv). Selv om medarbejderne fandt tiltaget tidskrævende, var de alligevel positive nok til at ville fortsætte med dele af madvanerne (v). Hvis vuggestuer skal være et sted, der skal fremme sunde spisevaner i de tidlige år, er det nødvendigt med tilstrækkelig tid og ressourcer til madlavning i vuggestuen. Forskeren mener, at mad- og madpraksis bør indgå i læreplanen for vuggestuer og være en del af pædagoguddannelsen.

Design

De data, der anvendes i dette studie, blev indsamlet i forbindelse med det norske projekt Preschoolers' Food Courage (2014), et randomiseret klyngestudie, der omfattede 2-årige i vuggestue. Kvalitative data blev indsamlet gennem fokusgruppeinterview for at afsløre vuggestuepersonalets erfaring med interventionen. 15 vuggestuemedarbejdere deltog i fokusgruppeinterviews. Der blev oprettet tre fokusgrupper, og hver vuggestue var repræsenteret af mindst to medarbejdere, der deltog i samme fokusgruppe. Interviewene fandt sted seks uger efter, interventionsperioden var afsluttet. Hver af fokusgrupperne havde fire til seks medarbejdere med forskellig uddannelsesmæssig baggrund. Fokusgruppeinterviewene blev optaget på lydbånd og transskriberet.

Referencer

Johannessen, B., Helland, S. H., Bere, E., Øverby, N. C. & Fegran, L. (2018). “A bumpy road: Kindergarten staff's experiences with an intervention to promote healthy diets in toddlers". Appetite,127:37-43.

Opdragsgiver

Norske Kvinners Sanitetsforening, Norge; Universitetet i Agder, Norge; Afdeling for læreruddannelse ved Universitetet i Agder, Norge