Affectionate touch and care: embodied intimacy compassion and control in early childhood education

Forfatter
Cekaite, A. & Bergnehr, D.
Kilde
European Early Childhood Education Research Journal, 26(6):940-955.
År
2018

Formål

Relationel omsorg, mellemmenneskelig intimitet og emotionel tilpasning er grundlæggende for børns udvikling og trivsel i børnehaven. Dette studie har set på, hvordan disse egenskaber kommer til udtryk i den svenske børnehave gennem gentagende fysisk kontakt mellem voksen og barn. Målet med studiet var at undersøge praksisser knyttet til hengiven berøring og hengivenhedskontrol, og at dokumentere (1) hvornår og hvordan disse berøringer bruges, og (2) hvordan børnene og pædagogerne responderer på disse berøringer.

Resultat

Studiet kunne vise, at pædagogernes hengivne berøring af børnene blev brugt til emotionel regulering som svar på børnenes behov, samt at venlig berøring engagerede børnene i spontan hengivenhed. Endvidere blev hengivenhedskontrol brugt til at kontrollere og styre børnenes kropslige adfærd i aktiviteterne i børnehaven på en mild måde eller til at reducere pædagogernes behov for verbal disciplinering. Studiet demonstrerer den emotionelle kompleksitet i børnehavepædagogernes praksis knyttet til socialisering gennem berøring. Studiet understøtter den holistiske politik, der argumenterer for, at legemliggjort relationel omsorg bør indarbejdes i børnehaven i modsætning til idéen om, at professionel adfærd skal indebære lidt fysisk kontakt og være emotionelt distanceret.

Design

Data bestod af 24 timers videooptagelse af hverdagsaktiviteter i børnehaven, med ni pædagoger og 35 børn (1-5 år). Børnehaven blev valgt på grundlag af de ansattes ønske om at deltage i studiet. Studiet anvendte en multimodal interaktiv tilgang, der induktivt undersøgte, hvordan legemliggjorte sociale handlinger kommer til udtryk i sociale møder mellem børnene og de voksne.

Referencer

Cekaite, A. & Bergnehr, D. (2018). «Affectionate touch and care: embodied intimacy compassion and control in early childhood education». European Early Childhood Education Research Journal, 26(6):940-955.

Opdragsgiver

Vetenskapsrådet, Sverige