Förskolans utvecklingssamtal: Om motstridiga logiker i ett institutionaliserat möte

Forfatter
Lindqvist, B.
År
2019

Formål

Studiet undersøger, hvordan udviklingssamtaler i en børnehave gennemføres med fokus på, hvordan pædagogen og værgerne forholder sig til to modstridende diskurser om kvalitet i børnehaven. Den ene diskurs lægger vægt på målinger af barnets individuelle udvikling og læring, mens den anden diskurs fokuserer på kollektiv læring gennem børns frie udforskning og samarbejde. 

Resultat

Analysen viser, at pædagogens redegørelse for kollektive læringsprocesser står i modsætning til forældrenes krav på information om deres børns individuelle præstationer. Pædagogerne har en ambition om at fremme børnegruppens fælles udvikling og læring, men i mødet med værgerne bliver de spurgt om børnenes individuelle udvikling. Forfatteren hævder, at forældrenes krav aktualiserer en markedslogik, der påvirker, hvordan pædagogerne præsenterer børnehaven. Når forældrene optræder som kunder i mødet med børnehaven, må den pædagogiske argumentation sommetider vige, for at børnehaven kan hævde sig på et marked.

Design

Det empiriske materiale består af observation af forberedende samtaler mellem børnehaveleder og pædagog forud for udviklingssamtalen, observationer fra to udviklingssamtaler med pædagog og forældrene til to fem år gamle børnehavebørn samt interviews med de to pædagog. Analysearbejdet har fokus på, hvordan børnenes udvikling og læring bliver vurderet og beskrevet i relation til forældrene. 

Referencer

Lindqvist, B. (2019). ”Förskolans utvecklingssamtal: Om motstridiga logiker i ett institutionaliserat möte”. Kulturella perspektiv – Svensk etnologisk tidskrift, 28(3-4):35–44.

Opdragsgiver

Östersjöstiftelsen, Sverige