På sporet af en legende og multi-modal literacypraksis i vuggestuen

Forfatter
Basse, L.
År
2020

Formål

Artiklen beskriver og analyserer hvordan metoden «Leg en bog» bidrager til små børns tilegnelse af tidlige literacy-kompetencer. Leg en bog-metodikken har fokus på kropslig dramatisering af bogens indhold, hvor pædagogen indgår i legen som en styrende rollemodel for børnenes leg med karakterer og scener fra bogen. Forskeren undersøger hvordan denne leg støtter op omkring børnenes deltagelse og læring af tidlige literacy-kompetencer. Forskningsspørgsmålene er: 1) Hvordan kan Leg en bog fremme børnenes deltagelse, leg og tidlige literacy-kompetencer? 2) Hvordan kan Leg en bog bidrage til en dannelsesorienteret multimodal literacy-praksis?

Resultat

Resultaterne viser, at Leg en bog i den observerede situation skabte en stærk multimodal ramme for deltagelse og literacytilegnelse, og at metoden bygger bro til både rollespillets og børnelitteraturens mere abstrakte sproglige univers. Forskeren mener også, at Leg en bog kan støtte op om børnenes literacy-kompetencer gennem fælles verbal og non-verbal meningsdannelse og fordybelse i fantasilegens fiktive univers. Dette muliggør et fortolkningsfællesskab, som har stor betydning for børnenes dannelse og som dermed når udover bestemte sprog eller literacymål og ind i et bredere dannelsesperspektiv. 

Design

Studiet anvender datamaterialet fra projektet Er der sprog i Leg en bog, som er et casestudie med observationer og interviews med pædagoger i tre danske børnehaver. I dette studie analyseres interviews og videoobservationer fra én af børnehaverne. Observationerne er taget fra en Leg en bog-situation, hvor fem børn mellem 2 og 3 år deltog.

Referencer

Basse, L. (2020). «På sporet af en legende og multi-modal literacypraksis i vuggestuen». Barn, 38(4):35-51.

Opdragsgiver

Professionshøjskolen Absalon, Danmark