Formål
Studiet undersøger polyamorøse familiers erfaringer med at møde dagtilbuddet. Forskningsspørgsmålet er: Hvordan opleves dagtilbuddet for polyamorøse familier i det angiveligt diskrimineringsfrie Norge?
Resultat
Studiet viser en tydelig forskel i polyamorøse familiers oplevelser i dagtilbuddet, afhængigt af, om de valgte at være åbne om deres familiestruktur. Når familierne skjulte deres polyamorøse livsstil, oplevede de et positivt samarbejde med dagtilbuddene. Når de derimod var åbne om deres familiearrangement, mødte de modstand og ekskludering, hvilket tyder på, at dagtilbuddenes forventninger til forældre er stærkt præget af en monogam norm. En analyse af læreplanen for dagtilbud og andre relevante dokumenter viser, at planerne, på trods af deres mål om at inkludere forskellige familiekonstellationer, i praksis ikke er tilstrækkelige til at imødekomme behovene hos polyamorøse familier.
Design
Forskeren brugte narrativ udforskning for at forstå familiens erfaringer. Familierne valgte at skrive deres historier sammen med forskeren, som mødte familierne fire gange. Det første udkast blev skrevet baseret på notater og blev derefter omskrevet og diskuteret i de følgende møder. Familierne kom fra forskellige dele af Norge, og alle parrene og børnene boede sammen. Den første familie bestod af to mænd, tre kvinder og fire børn (14, 10, 4 og 2 år). Den anden familie bestod af to mænd, én kvinde og ét barn på 4 år. Udvalget rekrutterede sig selv og havde deltaget i en større undersøgelse om minoriteters erfaringer med dagtilbud.
Referencer
Sadownik, A. R. (2023). Norwegian polyamorous families and their experiences of kindergarten: a narrative inquiry. Gender and Education, 35(6-7), 671–689.
Opdragsgiver
Senter for barnehagekunnskap et forskningssenter for sosial og økologisk bærekraftig fremtid (BARNKUNNE), Norge