Food practices and risk constructions in Norwegian and French kindergartens

Forfatter
Greve, A., Garnier, P., Ulvik, O. S., Øien, I., Chantseva, V., Fallang, B., Gulbrandsen, L. M. & Rayna, S.
Kilde
European Early Childhood Education Research Journal, 27(4):494-505.
År
2019

Formål

Studiet analyserer og sammenligner måltidspraksisser i norske og franske børnehaver. Forskerne sammenligner kulturelle normer og lokale praksisser knyttet til mad i børnehaverne med særligt fokus på "risiko"-konstruktioner. Risici bliver i studiet defineret som uforudsete farer og sikkerhedsrisici. Forskerne mener, at vores moderne samfund er optaget af sikkerhed og fremtiden, specielt i en børnehavekontekst. Her hævder de, at mad spiller en central rolle, specielt med tanke på børnenes fremtid og vigtigheden af at indføre gode madvaner så tidligt som muligt. Forskningsspørgsmålet er: Hvordan bliver risikokonstruktioner i forbindelse med madpraksisser forstået, behandlet og forhandlet af pædagoger i Norge og Frankrig?

Resultat

Analysen viser, at både det norske og det franske samfund er optaget af udfordringer forbundet med overvægt og fedme og lægger vægt på at følge internationale anbefalinger om sund mad for fremtidig god sundhed. Det, der blev opfattet som risikofyldte madpraksisser, blev i højere grad defineret via instrukser fra myndighederne end gennem erfaringer med børn, forældre og ansatte. Pædagogerne havde den opfattelse, at deres rolle var at indtage en ekspertholdning over for børnenes forældre, hvor hverken forældrenes eller børnenes stemmer blev hørt. I de franske børnehaver var kokkene garanter for sunde måltider, mens det i Norge var pædagogerne, der fortalte forældrene, hvilke typer mad der var gode for deres børn. Forskerne hævder, at forældrene blev frataget risikovurderingen og dermed ansvaret for, hvilken mad der var god for børnene. De mener, at børnehaven dermed er en del af et socialpolitisk værktøj, der enten støtter eller modarbejder de spisevaner, som børnene tager med hjemmefra. Dette kan igen påvirke børnenes forståelse af deres egen kultur og evnen til at være stolte af deres herkomst. 

Design

For at sammenligne praksisser i de lande blev der udført gruppeinterviews med pædagoger fra fem forskellige børnehaver i Norge og Frankrig. I Norge bestod den udvalgte gruppe af ansatte fra to børnehaver i Oslo, en småbørnsafdeling (1-2 år) og en afdeling med ældre børn (3-6 år). Den udvalgte franske gruppe bestod af et dagcenter (crèche) med børn i toårsalderen og to småbørnsafdelinger (maternelles) i Paris-området. Alle børnehaver lå i byområder og var underlagt lokale myndigheder og national regulering. Forskerne lavede videooptagelse af hverdagens madpraksisser i hver børnehave. Optagelserne blev vist til pædagogerne, som sammen reflekterede over og diskuterede deres egne og andres praksisser.

Referencer

Greve, A., Garnier, P., Ulvik, O. S., Øien, I., Chantseva, V., Fallang, B., Gulbrandsen, L. M. & Rayna, S. (2019). “Food practices and risk constructions in Norwegian and French kindergartens”. European Early Childhood Education Research Journal, 27(4):494-505.