Does Professional Development of Preschool Teachers Improve Children’s Socio-Emotional Outcomes?

Forfatter
Jensen, B., Jensen, P., & Rasmussen, A. W.
Kilde
Labour Economics, 45, 26-39.
År
2017

Formål

I perioden 2011 til 2013 blev et randomiseret kontrolleret forsøg foretaget i danske dagtilbud med henblik på at undersøge, om en intervention målrettet pædagogers professionelle udvikling medførte forbedringer af børns sociale og følelsesmæssige kompetencer. Interventionen bar forkortelsen VIDA (Vidensbaseret indsats over for udsatte børn i dagtilbud) og var målrettet dagtilbudsbørn i alderen 3-5 år med et særligt fokus på socialt udsatte børn. Formålet med nærværende studie var at undersøge effekten af VIDA-interventionen på børns sociale og følelsesmæssige kompetencer (socio-emotional outcomes). Forskningsspørgsmålene var: (1) Forbedrer professionel udvikling i form af VIDA-interventionen dagtilbudsbørns sociale og følelsesmæssige kompetencer? (2) Hvis ja, varierer effekten for forskellige grupper af børn, eller er der en variation i resultaterne baseret på forskelle mellem dagtilbud (fx personaleudskiftning)?

Resultat

Resultaterne viste, at interventionen medførte forbedringer af børnenes sociale og følelsesmæssige kompetencer, særligt hvad angik følelsesmæssige symptomer og adfærdsvanskeligheder. Imidlertid kunne der ikke konstateres en større forbedring blandt socialt udsatte børn sammenlignet med den øvrige børnegruppe. Endelig indikerede resultaterne, at en høj grad af personaleudskiftning kunne fungere som en barriere for interventionens succes, men forfatterne vurderede, at dette aspekt krævede yderligere udforskning.

Design

VIDA-interventionen baserede sig på professionel udvikling for pædagoger, som blev tilbudt i alt 17 dages træning fordelt over to år. Træningen fokuserede på at forbedre og vidensbasere den pædagogiske praksis og bestod af tre elementer: viden, refleksion og aktiviteter. Konkret omhandlede træningsprogrammet fx emner som social arv, inklusion/eksklusion og refleksionsværktøjer. Efter fuldført træning forventedes pædagogerne at transformere deres teoretiske viden til aktiviteter, som blev udviklet og implementeret lokalt i dagtilbuddene. En aktivitet varede minimum en måned, hvor hele dagtilbuddet arbejdede med at implementere og evaluere på indsatsen.

De 58 deltagende dagtilbud blev udvalgt fra tre forskellige kommuner og delt i henholdsvis en interventionsgruppe og en kontrolgruppe med 29 dagtilbud i hver gruppe. I alt 686 børn var involveret i studiet, herunder 396 børn fra dagtilbud tilhørende interventionsgruppen og 290 børn fra dagtilbud tilhørende kontrolgruppen. Datamaterialet for dette studie bestod af baggrundsinformation indhentet fra de tre deltagende kommuner og Danmarks Statistik samt pædagogers vurderinger af de involverede børns sociale og følelsesmæssige kompetencer, målt med det såkaldte SDQ-skema (Strengths and Difficulties Questionnaire). SDQ-skemaet indeholder fem områder, som blev analyseret både samlet og hver for sig: følelsesmæssige symptomer (depressive/angstprægede reaktioner og tegn på stress), adfærdsvanskeligheder, hyperaktivitet, udfordringer i forhold til andre børn og prosocial adfærd. Vurderinger af børnenes sociale og følelsesmæssige kompetencer blev foretaget umiddelbart før interventionens start (før-test/baseline) og efter interventionsperiodens afslutning (post-test).

Referencer

Jensen, B., Jensen, P., & Rasmussen, A. W. (2017). Does Professional Development of Preschool Teachers Improve Children’s Socio-Emotional Outcomes? Labour Economics, 45, 26-39.

Opdragsgiver

Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale forhold og Center for Strategisk Uddannelsesforskning (The Centre for Strategic Research in Education, CSER).