Exploring the Taken-for-Granted Advantage of Outdoor Play in Norwegian Early Childhood Education.

Forfatter
Grindheim, L. T.
År
2021

Formål

Studiet udforsker, hvordan forestillingen om naturen og friluftslivet som en vigtig arena for børns kulturelle dannelse kan udfordres af ændringer i daginstitutionen og det moderne samfund. Forskningsspørgsmålet er: Hvilke konflikter kan der opstå mellem pædagogers værdier og motiver for udeleg i forhold til kontekstuelle forhold og krav på personligt, institutionelt og kulturelt niveau samt i opfattelsen af naturen?

Resultat

Analysen viser, at forestillingen om naturen som en værdsat arena for kulturel dannelse via leg måske ikke er så tydelig som forventet i en norsk børnehave-/vuggestuekontekst. Der er personlige konflikter mellem fordelene ved udeleg og behovet for en dygtig pædagog. På institutionsniveau er der spændingen mellem at lære i naturen og andre opgaver i daginstitutionen. Kulturelt set er der forskelle mellem forældres og politikeres forventninger og fri udeleg. Når det gælder synet på natur, er der delte meninger om, hvorvidt naturen er tryg eller farlig og om dens rolle i læring.

Design

Datamaterialet består af observationer af aktiviteter med voksne og børn fra en norsk daginstitution. Fem pædagoger lavede videoklip for at illustrere børns aktiviteter, som de mente var særligt interessante og værdifulde. Videoklippene blev fulgt op af kommentarer fra pædagogerne og børnene, som blev filmet. Der blev desuden gennemført femten interview med pædagogerne.

Referencer

Grindheim, L. T. (2021). "Exploring the Taken-for-Granted Advantage of Outdoor Play in Norwegian Early Childhood Education". I Outdoor Learning and Play: Pedagogical Practices and Children’s Cultural Formation (s. 129-144). Cham: Springer International Publishing.

Opdragsgiver

Norges forskningsråd, Norge. BARNkunne – Senter for barnehageforskning, Norge. Høgskulen på Vestlandet, Norge.