Individual differences in response to a large-scale language and pre-literacy intervention for preschoolers in Denmark

Forfatter
Dale, P., Logan, J., Bleses, D., Højen, A. & Justice, L.
Kilde
Learning and Individual Differences, 61:68-76.
År
2018

Formål

Studiet undersøger, hvilken effekt SPELL-programmet, som skal styrke børns sprog og begyndende læse- og skrivekendskab (literacy), har på forskellige grupper af danske børnehavebørn. Forfatterne søger svar på, hvilke børn disse literacy-interventioner har størst effekt på. Forskningsspørgsmålene er: 1) Er SPELL-interventionens effekt på børnehavebørns sprog og begyndende læse- og skrivekendskab relateret til, om børnene er tosprogede eller har dansk som modersmål? 2) Er SPELL-interventionens effekt på børnehavebørns sprog og begyndende læse- og skrivekendskab relateret til, hvordan de scorer i førtesten? 3) Er SPELL-interventionens effekt på børnehavebørns sprog og begyndende læse- og skrivekendskab relateret til børnenes literacy-erfaringer hjemmefra?

Resultat

Resultaterne viser, at SPELL-programmet har en signifikant effekt, når det gælder forbedring af børnehavebørns begyndende læse- og skrivekendskab, men studiet fandt ikke en signifikant forbedring af børnenes sprog. SPELL havde den største effekt på to grupper af børnehavebørn: Børn fra indvandrerfamilier og børn med lave literacy-evner. Hos børn fra indvandrerfamilier steg scorerne i eftertests lige så meget som hos etnisk danske børn. Børnehavebørn, der som udgangspunkt havde literacy-evner, vist større fremskridt efter SPELL end børn, som før tiltaget havde højere literacy-kompetence. Ifølge studiet er der ingen beviser for, at børn med lille literacy-stimulering hjemmefra har større fordele ved SPELL end andre børn.

Design

Udvalget på 1.898 danske børnehavebørn, fra 4 til 6 år, blev tilfældigt fordelt på en tiltagsgruppe og en kontrolgruppe. Alle børnene gennemførte sprog- og literacy-tests både før og efter interventionen. I udvalgsgruppen blev der læst højt for børnene i ca. 30 minutter to gange om ugen i løbet af en periode på 20 uger. Højtlæsningen havde specielt fokus på at styrke børnenes ordforråd, narrative kompetence, skriftlige kompetence og fonologiske bevidsthed. Resultaterne fra tiltags- og kontrolgruppen blev derefter sammenlignet med en statistisk flerniveaumodel, hvor grupperne blev inddelt efter, hvilke resultater de fik i førtesten, hvilke erfaringer de havde med literacy hjemmefra, og om de kom fra indvandrerfamilier eller ej.

Referencer

Dale, P., Logan, J., Bleses, D., Højen, A. & Justice, L. (2018). “Individual differences in response to a large-scale language and pre-literacy intervention for preschoolers in Denmark” Learning and Individual Differences, 61:68-76.

Opdragsgiver

Det Strategiske Forskningsråd, Danmark