Lärares uppfattningar av undervisning och naturvetenskap som innehåll i förskolans verksamhet

Forfatter
Gustavsson, L., & Thulin, S.
Kilde
NorDiNa: Nordic Studies in Science Education, 13(1), 81-96.
År
2017

Formål

Formålet med studiet er at undersøge, hvordan dagtilbudsmedarbejdere opfatter undervisning og naturvidenskab som indhold i dagtilbuds praksis i starten og slutningen af en kompetenceudviklingsindsats. Forskningsspørgsmålet er: Hvilke forskellige opfattelser af undervisning med fokus på læringsobjektet (naturvidenskab) og læringshandlingen (undervisning) kan udskilles i det empiriske materiale?

Resultat

I analysen af deltagernes svar før indsatsens gennemførelse synliggøres tre kategorier af muligt undervisningsindhold i dagtilbuds praksis: 1) naturen, 2) sociale spørgsmål og værdier samt 3) at gøre. Indledningsvis fremhæver deltagerne således naturen som et tænkbart indhold for undervisning i dagtilbud, herunder særligt aspekter relateret til omsorg for naturen og bæredygtig udvikling. Ligeledes nævner deltagerne sociale og værdirelaterede spørgsmål, hvilket peger på, at undervisning ikke kobles til et særskilt indhold, men mere til aktiviteter, som vedrører omsorg og opdragelse. Endelig fokuserer deltagerne før indsatsens opstart på gøre-perspektiver som det at skabe, synge eller lege, hvor selve oplevelsen er det centrale.

Når ovenstående sammenlignes med deltagernes svar efter indsatsens gennemførelse, ses en klar ændring. Ved indsatsens afslutning kan kun én kategori udskilles, nemlig naturvidenskabelige fænomener. Ifølge forfatterne udtrykker deltagerne sig nu mere præcist om, hvad der kan udgøre et undervisningsindhold i dagtilbuddets praksis. I deres besvarelser giver deltagerne konkrete eksempler på naturvidenskabelige fænomener at arbejde med, fx vinden.

Når det kommer til deltagernes opfattelser af selve det at undervise, udtrykker de indledningsvis, at undervisning er noget, de gør hele dagen i forskellige sammenhænge (fx i forbindelse med spisning, toiletbesøg etc.). Før indsatsens gennemførelse beskriver deltagerne undervisning som det at forenkle indhold, give oplevelser, agere kompetent samt opretholde visse strukturelle forudsætninger (fx i forhold til miljø og materialer). Efter indsatsens gennemførelse ses der ændringer i deltagernes opfattelser af undervisning, hvilket ses, ved at kompetenceområder defineres og præciseres. Deltagerne lægger nu vægt på at tage hensyn til barnets perspektiv, at anvende et ekspansivt sprog, at have viden om det specifikke emne, at ramme aktiviteterne ind og at målrette børnenes opmærksomhed. Ifølge forfatterne peger resultaterne på, at deltagerne efter kompetenceudviklingsindsatsens gennemførelse har fået et udvidet perspektiv på, hvad det vil sige at varetage og lede undervisning i dagtilbuddet.

 

Design

Studiet udgår fra en kompetenceudviklingsindsats, som havde til formål at styrke de deltagende dagtilbudsmedarbejderes (barnskötare, fritidspædagoger, förskollärare, grundskollärare og personale uden pædagogisk uddannelse) viden om, hvad naturvidenskab kan være i dagtilbud, samt udvikle deres kompetence til at undervise i den svenske førskole. Indsatsen bestod af to forelæsninger om læringsteoretiske overvejelser og én forelæsning om naturvidenskab. Dagtilbudsmedarbejderne deltog som arbejdshold (arbetslag) og modtog i tillæg til forelæsningerne fire vejledningssessioner. I forbindelse med de første vejledningssessioner diskuterede medarbejderne fælles litteratur, hvorefter de gik over til at behandle implementeringen af det naturvidenskabsprojekt, som skulle gennemføres hjemme i dagtilbuddene. I forbindelse med én af sessionerne blev holdene vejledt med udgangspunkt i en videodokumenteret undervisningssituation. I alt 10 arbejdshold (ca. 30 dagtilbudsmedarbejdere) fra ni forskellige kommuner deltog. Deltagerne arbejdede med børn i alderen 1-6 år.

Artiklens empiriske materiale består af deltagernes svar på et spørgeskema med fem åbne spørgsmål vedrørende deres opfattelser af undervisning og naturvidenskab som indhold i dagtilbuds praksis. Spørgeskemaet blev besvaret både ved indsatsens opstart og ved dens afslutning. Desuden analyseres de skriftlige rapporter, som hvert arbejdshold producerede i forbindelse med deres naturvidenskabelige projekt. Forfatternes analyse trækker på et variationsteoretisk perspektiv.

Referencer

Gustavsson, L., & Thulin, S. (2017). Lärares uppfattningar av undervisning och naturvetenskap som innehåll i förskolans verksamhet. NorDiNa: Nordic Studies in Science Education, 13(1), 81-96.