“Reflections on the Revised National Curriculum for Preschool in Sweden – interviews with the heads”.

Forfattere
Brodin, J.
Renblad, K.
Kilde
Early Child Development and Care, 182(2), 306-321.
År
2014

Formål

Formålet med dette studie er at undersøge, hvordan fire ledere (heads) i daginstitutioner reflekterer over den nationale læreplan (curriculum) og kvalitet i daginstitutioner. Forskningsspørgsmålene er: Hvordan fortolker ledere den reviderede læreplan og det systematiske kvalitetsarbejde i daginstitutioner og reflekterer over det? Hvordan fortolker lederne deres rolle og ansvar?

Resultat

Interviewerne viser, at lederne er positive overfor den reviderede læreplan, og at læreplanen har øget deres professions status. Lederne mener videre, at de vigtigste faktorer for at kunne implementere den reviderede læreplan er kompetent personale, at arbejde med holdninger og værdier samt at udvikle det systematiske kvalitetsarbejde i daginstitutioner. Med hensyn til daginstitutionskvalitet mener lederne, at de vigtigste faktorer er kompetent personale, tilstrækkelig med tid til pædagogisk planlægning og tilstrækkelig med tid til børnene samt lille udskiftning i personalet. Lederne oplever, at de kan påvirke kvaliteten, først og fremmest gennem hovedsageligt at ansætte pædagoguddannet personale. Endvidere fremhæver lederne, at vigtige faktorer for deres egen rolle er viden og forståelse af opgaven (”mission”), systematisk arbejde og at sætte mål for forbedringer.

Design

Empirien i dette studie bygger på fokusgruppeinterview, hvor alle fire ledere af de 11 offentlige daginstitutioner i en svensk kommune har deltaget. I kommunen, hvor empirien er blevet indsamlet, var der ca. 10.900 indbyggere i 2012, og der var 573 børn (1-5-årige) i de 11 kommunale daginstitutioner og 175 børn i private daginstitutioner (independent preschools). I de to første gruppeinterview blev lederne opfordret til at fremhæve, hvad de anså som vigtigt for kvalitetsarbejdet i de reviderede læreplaner. Tredje og fjerde fokusgruppeinterview havde i højere grad karakter af dybdegående interview, hvor hovedspørgsmålet var, hvordan lederne tænkte, at de reviderede læreplaner ville influere på kvaliteten og udviklingen af daginstitutioner. Her diskuterede lederne også, hvad kvalitet er, og hvad deres rolle som leder er.

Referencer

Brodin, J. & Renblad, K. (2014). “Reflections on the Revised National Curriculum for Preschool in Sweden – interviews with the heads”. Early Child Development and Care, 182(2), 306-321.

Opdragsgiver

Uoplyst