”Long-Run Benefits from Universal High-Quality Pre-Schooling”.

Forfattere
Bauchmüller, R.
Gørtz, M.
Rasmussen, A.W.
Kilde
København: AKF, Danish Institute of Governmental Research.
År
2011
ISBN
978-87-7509-999-3

Formål

Formålet med undersøgelsen er at fastslå den kausale effekt, som kvaliteten af dagtilbud har på børns kognitive og sproglige udvikling ved afslutningen af folkeskolen. Fem strukturelle forudsætninger for kvalitet i dagtilbud genereres og sammenholdes med eksamensresultater ved folkeskolens afsluttende prøve i skriftlig dansk i 9. klasse. Disse strukturelle forudsætninger er: 1) personale-til-børn-raten (antal pædagoger og -medhjælpere pr. barn), 2) andelen af mandlige pædagoger og -medhjælpere i dagtilbuddet, 3) andelen af uddannede pædagoger i dagtilbuddet, 4) andelen af personale med anden etnisk baggrund end dansk og 5) stabiliteten af personalestaben i dagtilbuddene.

Resultat

Studiet viser, at et større antal pædagogisk ansatte pr. barn, en større andel af mandlige ansatte, en større andel af personale med pædagogisk uddannelse samt en større andel af personale med anden etnisk baggrund end dansk er forbundet med signifikant – om end moderat – bedre eksamensresultater for børn i 9. klasse. Ydermere finder forfatterne, at drenge har mere gavn af dagtilbud, der scorer højt på de fem kvalitetsindikatorer, end piger, mens effekterne er relativt mindre for børn fra familier med lav indkomst. Endvidere har børn med anden etnisk baggrund udbytte af en mindre personaleomsætning.

Design

Analysen bygger på et datasæt baseret på administrative registre fra Danmarks Statistik med informationer om dagtilbud i 95 % af de danske kommuner samt informationer om elevernes afgangsprøver. I undersøgelsen benyttes to statistiske metoder, mindste kvadraters metode og instrumentvariable-estimation, til at måle, hvilke effekter kvalitet i dagtilbud har på eksamensresultater.

Referencer

Bauchmüller, R., Gørtz, M. & Rasmussen, A.W. (2011). ”Long-Run Benefits from Universal High-Quality Pre-Schooling”. København: AKF, Danish Institute of Governmental Research.

Opdragsgiver

AKF, Danish Institute of Governmental Research.