Unnoticed Professional Competence in Day Care Work.

Forfattere
Ahrenkiel, A.
Schmidt, C.
Nielsen, B.S.
Sommer, F.M.
Warring, N.
Kilde
Nordic Journal of Working Life Studies, 3 (2), 79-96.
År
2013

Formål

Med utgangspunkt i et utvalg danske barnehager undersøkes det hvordan «usynlig» profesjonell pedagogisk kompetanse (Unnoticed Professional Competence) er vesentlig for førskolelæreres daglige interaksjon, planlegging og omsorg for barna.

Resultat

Studien viser at «usynlig» profesjonell pedagogisk kompetanse forekommer i tilsynelatende «banale» hverdagssituasjoner i barnehager. Studien konkluderer med at den «usynlige» profesjonelle pedagogiske kompetansen finnes i det praktiske dagliglivet med barna, og anbefaler at det rettes økt oppmerksomhet mot den. Studien viser at den «usynlige» profesjonelle kompetansen er særlig framtredende i forbindelse med planlegging av aktiviteter med barna. Et eksempel på «usynlig profesjonell pedagogisk kompetanse» ses under forberedelsene til at barna skal fotograferes i forbindelse med en gitt sosial aktivitet. Den sosiale aktiviteten kan være iverksatt som en del av barnehagens læringsmål (educational curricula). Studien identifiserer den «usynlige» kompetansen som førskolelærernes bestrebelser på at alle barna kommer med på bildene, slik at ingen barn eller foreldre føler seg oversett.

Forfatterne finner at den «usynlige» profesjonelle pedagogiske kompetansen er vesentlig for førskolelærernes omsorg for barna. Samtidig er den «usynlige» profesjonelle kompetansen under press og står i fare for å få mindre oppmerksomhet når det i dag legges vekt på læringsresultater, undervisningsplaner, dokumentasjon og så videre. Ulike ledelsesmekanismer og krav om dokumentasjon, læringsresultater og så videre medvirker til at kompetansen ikke anerkjennes i tilstrekkelig grad.

Design

Studien er basert på observasjoner av dagliglivet i to danske barnehager og intervjuer med rundt tretti førskolelærere. I tillegg er det samlet inn data via rapporter fra seminarer for førskolelærere. Observasjonene er gjort i form av deltakerobservasjon over en periode på to uker. Intervjuene fokuserer på førskolelærernes egne oppfatninger av hva slags kompetanse arbeidsområdene deres krever. Videre rettes oppmerksomheten mot førskolelærernes egen profesjonelle utvikling og hvordan de opplever endringer innenfor arbeidsområdene sine. Seminaret er organisert som et framtidsverksted, det vil si et forløp i tre deler: kritiske perspektiver på eksisterende forhold, et åpent utopisk perspektiv på hva barnehager kan være, og en realiseringsprosess der deltakerne undersøker utopiske perspektiver på nytt for å produsere ideer til konkrete initiativer. De to barnehagene er valgt ut med tanke på at de skal gjenspeile variasjon i den sosiale og utdanningsmessige bakgrunnen og etnisiteten til barnas foreldre. Derfor består den ene barnehagen hovedsakelig av barn fra middelklassen, mens den andre har større variasjon og inkluderer en større andel barn av henholdsvis ufaglærte og innvandrere.

Referanser

Ahrenkiel, A., Schmidt, C., Nielsen, B.S., Sommer, F.M. & Warring, N. (2013). Unnoticed Professional Competence in Day Care Work. Nordic Journal of Working Life Studies, 3 (2), 79-96.

Oppdragsgiver

Ikke oppgitt