Förskollärarkompetens – Skärningspunkt i undervisningens kvalitet

Forfatter
Williams, P. & Sheridan, S.
Kilde
Barn, 36(3-4):127-146
År
2018

Formål

Formålet med denne undersøgelse er at analysere læring i førskolen. Den teoretiske ramme består af samspilsteorier og økologiske teorier, der betragter individer og miljøet som aktører i et gensidigt og kontinuerligt samarbejde. Førskolelæring bliver i dette studie behandlet som kommunikativ, interaktiv og relationel og som et fænomen, der har behov for at blive forstået i en samfundsmæssig kontekst.

Resultat

Resultaterne viste, at kvaliteten af førskoler varierer. Resultaterne indikerer en lav kvalitet af de aktiviteter, der kræver samspil med voksne, blandt andet interaktion og kommunikation med børnene i forbindelse med begreber og læring. Førskolelærernes kompetencer bliver et skæringspunkt for læringskvaliteten.

Design

Kvalitative observationer ved brug af Early Childhood Environment Rating Scale-3 (ECERS-3) blev foretaget i 153 svenske førskoler. Undersøgelsen fokuserede på undervisningsmetoder baseret på både sociokulturelle og økologiske teorier. Et stratificeret udvalg af 12 kommuner repræsenterer en variation af geografiske områder, levevilkår og socioøkonomisk baggrund. Ca. 450-500 førskoleafdelinger blev inkluderet i studiet.

Referencer

Williams, P. & Sheridan, S. (2018). «Förskollärarkompetens – Skärningspunkt i undervisningens kvalitet». Barn, 36(3-4):127-146.