Painful transitions: a study of 1-year-old toddlers' reactions to separation and reunion with their mothers after 1 month in childcare

Forfatter
Klette T., Kilen K.
Kilde
Early Child Development and Care, 189(12):1970-1977.
År
2018

Formål

Formålet med studiet var at observere etårige børns separation fra og genforening med deres mødre efter at have gået i børnehaven i en måned og derefter at analysere observationerne i forhold til tilknytningsteori. Analysen har hovedfokus på udtryk for protester, fortvivlelse og ligegyldighed hos børnene. Forfatterne stiller følgende spørgsmål: (1) hvad karakteriserer børnenes reaktioner og adfærd under separationer og genforeninger med deres primære omsorgspersoner? (2) hvordan opfylder børnehavepersonalet børnenes behov i denne overgang?

Resultat

Efter en måned i børnehaven udviste alle de observerede børn separationsangst. Om morgenen udviste 5 børn protestrelateret adfærd, og 6 børn viste tegn på fortvivlelse. Om eftermiddagen udviste 3 af børnene protestrelateret adfærd, mens 7 børn viste tegn på fortvivlelse. Et af børnene viste tegn på ligegyldighed ved begge overgange. Alle børnene viste tydelige tegn på separationsangst, men så ud til at være i forskellige faser efter en måned i børnehaven.

Halvdelen af drengene udviste protestrelateret adfærd i forbindelse med separationerne, mens kun en af pigerne udviste protestrelateret adfærd. Ved genforeningerne udviste flere af børnene en blandet adfærd. Dette kan ifølge forfatterne indikere, at separationsfaserne bedre kan forstås som bevægelige dimensioner end som faste kategorier.

I studiet havde kun 2 af de 10 børnehaver den anbefalede 3:1-bemanding. En bemanding på 4:1 var almindelig, og om morgenen og eftermiddagen var der ofte endnu flere børn pr. voksen. Forfatterne påpeger, at det er et paradoks, at bemandingen er lavest tidligt om morgenen og sent om eftermiddagen, når børnene er trætte og mest sårbare. De observerede børn, der græd, fik opmærksomhed lidt efter, men der var ofte for mange grædende børn i forhold til de ansatte, til at de kunne få opmærksomhed 1:1. Stille og passive børn var lettere at ignorere og overlade til sig selv. Lav bemanding, manglende uddannelse og formel oplæring samt varierede sprogevner kan ifølge forfatterne bidrage til at forklare nogle af disse observationer.

Design

Studiet består af videoobservationer af 12 børn i alderen 13-16 måneder fra 10 forskellige norske børnehaver. Den udvalgte gruppe bestod af 3 offentligt ejede børnehaver og 7 private børnehaver. De deltagende børn var 6 tilfældigt udvalgte piger og 6 tilfældigt udvalgte drenge, der alle havde gået i børnehaven i omkring en måned. Datamaterialet blev analyseret ud fra tilknytningsteori. Familierne blev rekrutteret af sundhedsplejersker i en norsk kommune. Samtlige børn var enebørn, generelt sunde, og ingen havde særlige behov. Familierne blev forespurgt om observationer med børnenes primære omsorgspersoner, hvilket resulterede i, at 12 mødre deltog.

Referencer

Klette, T. & Killen, K. (2018). "Painful transitions: a study of 1-year-old toddlers' reactions to separation and reunion with their mothers after 1 month in childcare". Early Child Development and Care, 189(12):1970-1977.