Kommunikation i förskolan: Förskollärares och barnskötares kommunikation med föräldrar i ett digitaliserat medielandskap

Forfatter
Eckeskog, L.
Kilde
Akademisk avhandling. Umeå universitet.
År
2019

Formål

Det overordnede mål med Ph.D.-afhandlingen var at undersøge kommunikationsarbejdet blandt personalet i svenske daginstitutioner med særligt fokus på medieret kommunikation med forældre/værger. Derudover var formålet at analysere, hvilke roller de forskellige fagpersoner blev tildelt i denne kommunikation med forældrene; dels at identificere, hvilke fagpositioner der blev konstrueret, og dels for at finde ud af, hvordan grænserne blev trukket før kommunikationen fandt sted.

Forskningsspørgsmål:

  1. Hvordan ser daginstitutionens kommunikationsmiljø ud, og hvordan foregår kommunikationsarbejdet i den?
  2. Hvilke forudsætninger for kommunikationsarbejde findes i børnehave, og hvilke udfordringer kan identificeres?
  3. Hvad karakteriserer indholdet og formen for kommunikation i daginstitutionen?
  4. Hvordan sker digitaliseringen i børnehave, og hvordan kan den forstås?

Resultat

Studiet viser, at kommunikationsmiljøerne varierer fra daginstitution til daginstitution. Der var forskellige fremgangsmåder med hensyn til, hvilke medier der blev taget i brug, og hvordan de blev brugt. Forfatteren identificerer flere faktorer, der står i vejen for kommunikation mellem daginstitution og hjem. Mange af disse (men ikke alle) hænger sammen med forældrenes socioøkonomiske status.

I den formidlede kommunikation placerer daginstitutionens personale sig ofte som eksperter i praktiske og pædagogiske spørgsmål, mens forældre/værger er placeret som aktører, der har brug for vejledning. En af den medierede kommunikations vigtigste funktioner er at give forældre/værger ansvar i forhold til daginstitutionen i overensstemmelse med normerne for, hvad der udgør gode (daginstitutions-)forældre. Grænsesætning over for forældre/værger sker ved hjælp af flere forskellige modaliteter, der sætter grænser og etablerer professionelle positioner.

Design

Resultaterne bygger på observationer i fem daginstitutioner, interviews med 32 medarbejdere i daginstitutioner og multimodale analyser af kommunikationsmateriale rettet mod forældre. Dertil har forfatteren gennemført interviews og dokumentstudier i form af et casestudie, der undersøgte indførelsen af en digital læringsplatform.

Referencer

Eckeskog, L. (2019). “Kommunikation i förskolan: Förskollärares och barnskötares kommunikation med föräldrar i ett digitaliserat medielandskap”. Akademisk avhandling. Umeå universitet.

Opdragsgiver

Ikke opgivet