Att undervisa om barns mänskliga rättigheter i förskolan och skolan: Utbildningens syften, innehåll och arbetsmetoder

Forfatter
Quennerstedt, A. (Red.)
Kilde
Örebro universitet
År
2019

Formål

Studiet undersøger, hvordan børnehaver og skoler underviser i børns menneskerettigheder. Der fokuseres på at undersøge, hvilke målsætninger man har med undervisningen, hvad undervisningen består af, og hvilke arbejdsmetoder der bruges. De to forskningsspørgsmål er: 1) Hvilke formål vil man opnå gennem undervisning om børns menneskerettigheder? 2) Hvad er indholdet i undervisningen om menneskerettigheder, og hvilke arbejdsmetoder anvendes der?

Resultat

Resultaterne viser, at der er store forskelle i undervisningen om børns rettigheder mellem børnehave og skole. I børnehaven fokuseres der på rettigheder i børnenes egen hverdag, mens undervisningen i skolen er optaget af børns rettigheder i andre lande. Forskerne peger på, at der er lille overlapning mellem disse to synspunkter og anbefaler, at de ikke er så adskilt som i dag: Skolen skal fokusere mere på eleven selv som rettighedshaver, og børnehaven skal undervise i alle børns værdi og rettigheder. Forskerne mener, at indholdet af undervisningen er godt og gennemtænkt, men savner en mere grundlæggende gennemgang af rettigheder som fænomen, og hvad de forskellige rettigheder faktisk betyder. I undervisningen var der ikke meget progression i den etiske refleksion over rettighederne fra børnehave til ungdomsskole. Forskerne mener, at dette kan hænge sammen med mangelen på en aldersopdelt læreplan og en manglende undervisningstradition for værdiundervisning.

Lærerne i projektet gav udtryk for, at de fik god tid til at læse op på temaet og til at forberede undervisningen. Forskerne understreger, at der hviler et stort ansvar på læreruddannelsen for at ruste kommende og aktive lærere med den viden, de har brug for, for at kunne undervise i børns menneskerettigheder.

Design

De empiriske data består af klasserumsforskning i fire forskellige aldersgrupper: to børnehaveafdelinger og to klasser i hver 2.-3. klasse, 5. klasse og 8. klasse. Lærerne blev bedt om at planlægge og gennemføre undervisning i børns menneskerettigheder, men kunne ellers frit vælge undervisningens omfang, indhold og arbejdsmetoder. Observationerne blev dokumenteret med videokameraer og feltnotater. Interviewene blev optaget på lydbånd. Resultaterne blev præsenteret i fire delstudier, en for hver aldersgruppe.

Referencer

Quennerstedt, A. (Red.). (2019). ”Att undervisa om barns mänskliga rättigheter i förskolan och skolan: Utbildningens syften, innehåll och arbetsmetoder”. Rapporter i pedagogik 21. Örebro universitet.