Om fostran i förskoleklass.

Forfatter
Thelander, M.
Kilde
Ph.d.-afhandling. Malmö högskola, Fakulteten för lärande och samhälle.
År
2012
ISBN
978-91-86295-22-6

Formål

Formålet med dette studie er at undersøge og analysere, hvordan opdragelse og opdragelsesopgaver bliver beskrevet i centralt, regionalt og lokalt producerede tekster relateret til en svensk børnehaveklasse (på svensk: förskoleklass) i et multikulturelt urbant område i Sverige. Forskeren stiller følgende spørgsmål: 1) Hvem er ’opdrageren’, hvem bliver beskrevet som den, der udfører opdragelsesopgaven? 2) Hvordan beskrives det, at opdragelsesopgaven skal udføres, hvilke teknikker skal anvendes? og 3) Hvilket formål har opdragelsesopgaven, hvordan beskrives det ønskede resultat af opdragelsesarbejdet? Derudover bliver forholdet mellem teksternes respektive niveauer undersøgt i studiet.

Resultat

Studiet viser, at både forældre og børnehaveklasse (förskoleklass) bliver anset som børns fremmeste opdragere i den pædagogiske læreplan. Opdragelsesopgaven er tilsyneladende fordelt mellem hjem og børnehaveklasse med forskellige opgaver, der skal ”løses”. Fx anses barnets adfærd som hjemmets opgave, og har barnet uønsket adfærd i dagtilbuddet, kan der sættes spørgsmålstegn ved, hvorvidt opgaven bliver håndteret tilfredsstillende. Børnehaveklassens opdragelsesopgave omhandler i højere grad værdier og normer. Desuden viser studiet, at også forældre bliver opdraget eller disciplineret i relationen mellem børnehaveklasse og hjem. Eksempler på dette kan være, at forældre bliver fortalt, hvad de skal sende med børnene i børnehaveklasse, og hvad de ikke må sende med (fx legetøj, penge eller slik). Forskeren finder også, at en stor del af opdragelsesopgaven i børnehaveklassen finder sted i faget ’livskundskab’, et emne, der i de lokale dokumenter i høj grad bliver lagt vægt på, og som ses som et fag.

Design

Forskeren foretager en dokumentanalyse af en række centrale, regionale og lokale dokumenter knyttet til den svenske børnehaveklasse (förskoleklass). Derudover følger hun en bestemt børnehaveklasse i Malmø i fem måneder, fra august 2003 til januar 2004, to til fem dage om ugen. I denne periode foretager forskeren deltagende observationer, hvor feltnotater og videooptagelser bliver indsamlet – i alt 15 timers video og 110 skrevne sider feltnotater. Forskeren interviewer pædagoger og lederen i den aktuelle børnehaveklasse/på skolen, og i alt indsamles 15 timers formelle interviews optaget på diktafon. Materialet er analyseret med udgangspunkt i en historisk pragmatisk tilgang, inspireret af Skinner og Foucault.

Referencer

Thelander, M. (2012). Om fostran i förskoleklass. Ph.d.-afhandling. Malmö högskola, Fakulteten för lärande och samhälle.

Opdragsgiver

Forskeruddannelsen i pædagogik ved Malmö högskola har finansieret afhandlingen