Å gi rom for muslimske barns utprøving av faste i barnehagen

Forfatter
Giæver, K.
Kilde
Prismet, 70(4):311-326.
År
2019

Formål

Artiklen udforsker, hvilke dilemmaer der kan dukke op, når børns religiøse praksisser kommer i konflikt med børnehavens rutiner og værdier. Forskere diskuterer, om der gives begrænset til børns livshistorier, når de strider mod personalets forståelse af, hvad der er børns basale behov. Børns tilgang til ramadan og faste bliver brugt som eksempler på praksisser, der kan opleves som udfordrende i børnehaven. Når børn prøver at faste, kan det for personalet i børnehaven opleves som et dilemma mellem børns ret til at give udtryk for deres religion og et nødvendigt, sundhedsmæssigt behov for ernæring. Forskningsspørgsmålet er: Hvordan kan personalet give plads til muslimske børns afprøvning af faste i børnehaven? Afslutningsvis foreslås nogle alternative måder, som man kan bruge til at give plads til forskellige livshistorier, knyttet til kulturel og religiøs mangfoldighed i børnehaven. 

Resultat

Resultaterne viser, at to forskellige syn på faste var dominerende i børnehaverne. Det ene handlede om ernæring og søvn og udelod børnenes religiøse tilhørsforhold. Forskeren mener, at denne diskurs kan forstås som en manglende accept af børns religiøse tilhørsforhold, men også som et forsøg på at vise omsorg, fordi personalet er optaget af, at børnene får dækket grundlæggende behov for mad og søvn. I den anden diskurs ser personalet fasten som et ritual, som er vigtigt for børnene, og som det er muligt at tilpasse børnehavens rutiner til. Kampen mellem at følge regler på den ene side og give mulighed for medvirkning på den anden side kan forstås som forhandlinger mellem ansatte med forskellige opfattelser. Forskeren mener, at det er vigtigt, at dialogen mellem ansatte og mellem forældre og ansatte foregår på et fælles grundlag, som alle kan acceptere på trods af meningsforskelle. Med udgangspunkt i omsorgen for barnet hævder hun, at det er muligt at forhandle børnehavepraksisser frem, der varetager børnenes behov for et tilhørsforhold til både islam og børnehaven, samtidig med at grundlæggende behov for ernæring og søvn varetages.

Design

Med udgangspunkt i fokusgruppesamtaler med børnehavepersonale i Norge, der uddanner sig til pædagoger eller videreuddanner sig på deltid, blev forskellige måder at forstå børnehavepersonalets holdninger til børns religiøse praksisser på, og hvordan disse har betydning for børns muligheder for at synliggøre egne livshistorier, undersøgt. De studerende blev udvalgt, fordi de udviste en særlig interesse for sproglig, kulturel eller religiøs mangfoldighed i børnehaven. Den udvalgte gruppe bestod af i alt otte studerende; to mænd og tre kvinder med minoritetsbaggrund og tre kvinder med majoritetsbaggrund. Tre af deltagerne var praktiserende muslimer. Alle arbejdede i forskellige børnehaver, hvor andelen af sproglig, religiøs og kulturel mangfoldighed blandt børnene var stor. 

Referencer

Giæver, K. (2019). «Å gi rom for muslimske barns utprøving av faste i barnehagen». Prismet, 70(4):311-326.